Monday, April 8, 2013

Ungaria: Banca centrala va sprijini IMM-urile sa obtina credite cu dobanzi de 2%

Banca centrala a Ungariei a anuntat un pachet de stimulare a economiei, ce include credite cu dobanzi de 2% pentru IMM. In plus, creditele in valuta vor putea fi convertite in forinti, in conditii avantajoase. 

Noul guvernator al bancii centrale din Ungaria, Gyorgy Matolcsy, a anuntat un plan de masuri pentru stimularea economiei, ce vizeaza in special, micii intreprinzatori.

Actiunile propuse sunt similare cu cele adoptate in 2012, de Bank of England, a precizat Matolcsy, pentru a raspunde criticilor care-l acuzau de masuri radicale.
“IMM-urile maghiare obtin credite – daca sunt eligibile- la dobanzi de 3 sau 4 ori mai mari decat companiile straine care activeaza in Ungaria. Consideram acest lucru inacceptabil”, a spus Matolcsy, cu ocazia prezentarii masurilor.

Planul de stimulare a economiei cuprinde o linie de finantare de 830 milioane euro, pe care banca centrala o va pune la dispozitia bancilor comerciale. Imprumutul va fi cu dobanda 0%, insa, din aceste fonduri, bancile trebuie sa acorde credite pentru IMM cu dobanzii de 2% in forinti.

Inca 830 milioane de euro vor fi alocati pentru conversia in forinti a creditelor in valuta, cu scopul de a reduce efortul financiar al intreprinderilor.

O alta masura consta in reducerea datoriei publice pe termen scurt cu 3 miliarde euro, utilizand rezervele valutare. In paralel, banca centrala isi va reduce operatiunile de sterilizare a excesului de lichiditate de pe piata monetare, pentru a diminua cheltuielile cu dobanzile. 

No comments:

Post a Comment