Sunday, February 24, 2013

Roubini: pedepsele pentru bancherii care incalca legea ar trebui sa fie mai drastice

Bancile incearca in continuare sa mearga pe calea ilegala sau imorala in actiunile lor, este de parere economistul Nouriel Roubini, iar amenzile nu sunt suficient de descurajante. Doar daca cineva ar merge la inchisoare sau ar fi spanzurat pe strada, aceste practici ar fi infranate, considera Roubini. 

Declaratiile drastice ale economistului cunoscut si sub denumirea de Doctor Doom au fost date in cadrul unui interviu pentru Bloomberg, unde a fost adus in discutie recentul scandal al unui bancher britanic implicat in manipularea cotatiilor Libor
Roubini a precizat ca multe dintre problemele structurale sunt cauzate de criza financiara si nu au fost inca luate in considerare. 

“Instinctul bancilor este in continuare de a trisa sau de a face lucruri ilegale sau imorale. Singura cale de a evita acest lucru este de a sparge aceste supermarketuri financiare”, a precizat Roubini. 

Mai exact, problema sta in existenta unor companii financiare care activeaza atat in zona de finantare comerciala, de investitii, asset management, asigurari, brokeraj, etc, iar de multe ori apar conflicte masive de interes intre liniile de business. 

“Bancherii sunt lacomi. Au fost lacomi in ultimii 100 ani. Problema nu este daca acum sunt mai imorali decat in urma cu 100 de ani. Trebuie sa ne asiguram ca vor actiona in asa fel incat sa minimizam riscurile”, a continuat Roubini. 

“Nimeni nu a ajuns la inchisoare de la debutul crizei financiare. Bancile incalca legea si cea mai mare pedeapsa posibila este o amenda. Daca anumiti oameni ar ajunge la inchisoare, poate ar fi o lectie si pentru altii. Sau cineva ar trebui sa fie spanzurat in strada”, a concluzionat economistul cunoscut in special datorita predictiilor sale privind debutul crizei.  

No comments:

Post a Comment