Tuesday, February 1, 2022

Creditele in valuta-cum ne afecteaza schimbarea indicilor de referinta?

 

Dupa modelul IRCC care a inlocuit Robor in Romania, creditele in franci elvetieni, dolari, lire sterline si yeni au schimbat referinta Libor din acest an.

Povestea inlocuirii indicilor de referinta incepe din 2013 cand membrii G20 au cerut Consiliului de Stabilitate Financiara (FSB) sa efectueze o analiza a principalilor indici de referinta privind rata dobanzii si sa elaboreze planuri pentru a se asigura ca acesti indici de referinta sunt solizi, de incredere si sunt utilizati corespunzator de participantii de pe piata, pe fondul unor suspiciuni de manipulare a pietelor interbancare. 

In iulie 2014, FSB si-a publicat recomandarile, care stabilesc in esenta doua obiective principale: reformarea IBOR-urilor (ratele creditelor interbancare, dintre care LIBOR este unul dintre cele mai utilizate) pentru a consolida metodologiile existente si pentru a le fundamenta mai bine pe tranzactiile efective si dezvoltarea unor rate de referinta alternative care indeplinesc cerinta privind ratele de referinta robuste.

Regulamentul UE 2016/1011(BMR) privind indicii utilizati ca indici de referinta a facut ca Ununea Europeana sa devina prima care a impus un regim de reglementare cu privire la indicii de referinta financiari. La data de 22 ianuarie 2021, Comisia Europeana si Consiliul Uniunii Europene au emis modificari ale Regulamentului 2016/1011 privind indicii de referinta, intrate in vigoare la data de 13 februarie 2021. Regulamentul BMR modificat imputerniceste Comisia Europeana sa desemneze inlocuitori ai indicilor de referinta 

De ce a fost necesara inlocuirea Libor?
Principalul repros impotriva Libor a fost construirea acestuia pe baza unor cotatii indicative, oferite de un numar limitat de banci, fapt ce ar fi permis manipularea pietelor in anumite circumstante. 

De altfel, Comisia Europeana a sanctionat in 2013 un numar de 8 banci internationale importante cu amenzi în valoare totala de 1,7 miliarde euro, pentru ca au participat la activitati de tip cartel prin care au manipulat indicii de dobanda pe piata interbancara. 

Patru dintre aceste banci au fost sanctionate pentru participare la un cartel privind derivativele financiare pe dobanzile la euro, iar sase au participat la unul sau mai multe carteluri bilaterale legate de dobanzile la yen.

S-a ajuns astfel la concluzia ca estimarile furnizate de un numar mic de banci nu mai sunt adecvate si este nevoie de noi rate ale dobanzilor de referinta care sa fie bazate pe tranzactii efective din partea unui numar mult mai mare de participanti in piata. 

EURIBOR ramane pe loc, Libor CHF este inlocuit de SARON 

Modificarile vizand indicii de referinta se refera la imprumuturile in franci elvetieni, yeni, dolari si lire sterline, iar in Romania, creditele mai vechi cu indici de referinta vizati erau in marea lor majoritate in euro si franci elvetieni.

Pentru cele in euro, indicele Euribor luat ca referinta ramane pe loc, indicele nu isi schimba numele si apar doar mici modificari pe partea metodologiei de calcul, fara impact asupra creditelor. 

Libor pentru francul elvetian va fi inlocuit insa de un indice nou, SARON (Swiss Average Rate Over Night).

SARON este rezultatul tranzactiilor din piata repo elvetiana, unde participa aproximativ 160 de banci si companii de asigurari si prin care Banca Nationala Elvetiana (BNS) furnizeaza lichiditati economiei. 

Bancile primesc fonduri de la BNS prin depunerea de titluri ca garantie, angajandu-se sa rascumpere acele titluri la o data ulterioara si sa plateasca dobanda. Tranzactiile efectiv incheiate si cotatiile sunt incluse in calculul SARON, aproximativ 110 rate ale dobanzii pe zi. 

Cum se desfasurau ostilitatile in cazul LIBOR CHF? Un grup de 11 pana la 16 banci erau implicate intr-un panel pentru stabilirea LIBOR, oferind raspunsul la intrebarea la ce rata a dobanzii ar putea imprumuta fonduri daca cer o oferta interbancara intr-o anumita sectiune a pietei. Era vorba deci mai mult despre cotatii indicative decat despre tranzactii efective. 

Cum arata ratele de inlocuire si ajustarile de marja 

Indicele LIBOR CHF devine SARON incepand cu 1 ianuarie 2022. Inlocuirea este facuta automat pentru clientii cu imprumuturi in CHF si nu este necesar act aditional la contractul de credit.
 
Indicii LIBOR CHF la 3 si 6 luni se inlocuiesc cu rata combinata SARON la 3 luni. Ajustarile de marja sunt de minus plus 0,0031% in primul caz si de plus 0,0741% in cel de al doilea.  

Dupa cum se vede, diferenta dintre cei doi indici de referinta nu este semnificativa in acest moment (modificarile de marja se fac pentru a se conserva valoarea ratelor) iar debitorii nu au de ce sa aiba emotii sau se piarda in calcule si simulari. Pe termen lung, SARON va oferi un plus de stabilitate si predictibilitate si acesta e motivul care a impus inlocuirea LIBOR.

No comments:

Post a Comment