Wednesday, May 26, 2021

Se schimba strategia statului la Hidroelectrica inainte de listare?

 


Fondul Proprietatea (FP) a cerut ca in AGA din 13 mai sa se dezbata acordarea de dividende suplimentare de 1 miliard lei. In 2020, 2019 si 2018 solicitari similare fusesera acceptate.


In acest an pe ordinea de zi se afla deja propunerea ca din profitul de 1,45 miliarde lei 1,3 miliarde lei sa ia calea dividendelor din care FP va retine 20%, conform ponderii sale in actionariatul Hidroelectrica, iar Ministerul Economiei restul de 80%. 

FP s-a abonat la extra-dividende

Dividendele suplimentare de 1 miliard lei solicitate de FP nu vin deci din profitul nealocat pentru dividende, ci din rezervele din reevaluare. Similar, in 2020 FP cerea completarea convocatorului AGA cu un punct in plus, acordarea de dividende suplimentare de 750 milioane lei, tot din rezervele din reevaluare ale companiei. 

Si in 2018 si 2019 solicitarile de acordare de dividende suplimentare s-au intalnit cu foamea de bani a Guvernului pe final de an iar Hidroelectrica a votat dividende suplimentare de un miliard lei in decembrie 2019 si 687 milioane lei in 2018. 

S-ar putea spune ca FP nu urmareste in calitate de actionar minoritar sa parieze pe o companie de crestere, ci vrea mai mult sa isi maximizeze detinerile pe termen scurt, Fondul urmarind cu  interes listarea Hiroelectrica pentru a tatona iesirea din actionariat. 

Este insa posibil ca in 2021, pe fondul intentiilor declarate de listare a companiei, statul sa respinga cel putin initial acordarea de dividende suplimentare pentru a scoate un pret cat mai bun pe pachetul oferit investitorilor, o astfel de extragere de cash din bilantul companiei urmand sa fie amanata dupa venirea la bursa. 

Hidroelectrica, perla coroanei

Hidroelectrica nu este numai cea mai valoroasa companie ramasa in portofoliul statului, dar si cea mai valoroasa detinere din portofoliul Fondului Proprietatea. 

La finalul anului trecut, cele 20 de procente detinute de acesta la Hidroelectrica erau evaluate in portofoliul FP la 4,7 miliarde lei, ceea ce echivala cu o pondere de 44% in activul net al Fondului. 

Spre comparatie, urmatoarele trei detineri ca pondere a valorii erau la SNP Petrom (17,3%), CN Aeroporturi Bucuresti (6,9%) si Engie Romania (4%). 

Posibile oportunitati pentru investitori

Oferta publica initiala (IPO) prin care Hidroelectrica se va lista la bursa va fi cea mai mare din istoria BVB daca se va confirma si deja micii investitori se gandesc la mai multe strategii de cash-management pentru a fi pregatiti in momentul demararii sale. 

Ca si in cazul Romgaz, un alt IPO de succes, vor exista probabil  banci dispuse sa ofere credite pe termen scurt pentru a veni in intampinarea celor care se asteapta la un grad mare de suprasubscriere. 

Cu toate acestea, nu listarea in sine ar putea fi cea mai mare oportunitate de la Hidroelectrica, ci pretul la care FP este dispus sa iasa din actionariat. Precum in cazul Romgaz, unde exit-ul s-a produs in 2016 desi compania se listase in 2013 iar cotatiile in momentul in care s-a aflat ca FP vrea sa isi vanda detinerea au coborat pana la 21 lei/actiune, un minim istoric pentru aceste titluri.

Asa ca aceia care vor sa detina actiuni Hidroelectrica ar trebui sa urmareasca foarte atent IPO-ul statului dar si exit-ul Fondului Proprietatea. Oportunitati de cumparare ar putea sa fie in ambele cazuri. 

No comments:

Post a Comment