Monday, January 25, 2021

Pandemia n-a pus bete in roate vanzarii de polite RCA

 


In primele 9 luni ale anului, piata RCA a fost caracterizata de o crestere cu 4% a valorii primelor brute subscrise, in vreme ce prima medie anualizata a scazut cu aproximativ 1% fata de trimestrul al treilea din 2019.


Desi primavara anunta o perioada dificila pentru traficul auto din cauza restrictiilor impuse pe fondul declararii starii de urgenta, asiguratorii nu au fost afectati pe partea de vanzari, arata cifrele furnizate de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) 

Numarul contractelor RCA a crescut cu 5%

Astfel, valoarea totala a pietei RCA, dupa trimestrul al treilea din acest an, a ajuns la aproximativ 2,94 miliarde lei, restul pana la totalul clasei din care face parte (3,10 miliarde lei) reprezentand asigur?rile transportatorului pentru marfa transportat? in calitate de caraus si asigurarile RCA subscrise pe teritoriul altor state membre UE in baza dreptului de libera prestare a serviciilor. 

Exprimat in unitati anuale, pentru a tine seama de durata diferita a politelor, numarul de contracte RCA incheiate pana la 30 septembrie 2020 a fost de 4,70 milioane contracte, in crestere cu 5% fata de aceeasi perioada a anului anterior. 

La 30 septembrie 2020, cele mai mari ponderi erau detinute de politele cu o valabilitate de 6 luni (35%), respectiv 12 luni (29%) desi in ultimii ani s-a remarcat o tendinta ascendenta pentru politele de asigurare cu o valabilitate de o luna (27% in prezent, fata de o pondere de numai 8% in urma cu 4 ani). 

Asigurarile auto continua sa domine pia?a asigurarilor generale (vorbim de asigurarile de mijloace de transport terestru, altele decat cele feroviare, si asigurarile RCA, inclusiv cele de raspundere a transportatorului), acestea reprezentând circa 71% din totalul primelor brute subscrise.

Prima medie scade usor, dauna medie creste

Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, valoarea primelor brute subscrise a crescut cu circa 4%, insa prima medie anualizata a sc?zut cu aproximativ 1%, inregistrand valoarea de 626 lei.

In schimb, dauna medie a urcat cu 6% (totalul daunelor platite în primele 9 luni ale anului a fost de 488 milioane lei). 

In ceea ce priveste evolutia defalcata a daunelor, dauna medie RCA platita pentru vatamari corporale in primele 9 luni ale anului 2020 a crescut comparativ cu aceeasi perioada din anul precedent cu aproximativ 17%, iar cea pentru daune materiale a crescut cu circa 4%. 

Concentrarea se accentueaza la varf

Primii doi asiguratori cumulau aproximativ 75% din portofoliul RCA din Romania la finalul celui de al treilea trimestru. E vorba de City Insurance cu 42,6% si Euroins cu 32%. 

Urmatoarea societate din clasament, Allianz Tiriac are 6,4%, urmata la mica distanta de Omniasig VIG cu 6,2%. Situa?ia este relativ asemanatoare cu cea consemnata la finalul trimestrului trei din 2019, cand Euroins avea tot 32% iar City Insurance se plasa la 39%, cei doi lideri cumuland atunci 71% din piata. 

In urma cu 4 ani, la finalul celui de al treilea trimestru din 2016, gaseam insa o distributie mai echilibrata a distributiei asigurarilor RCA. Astfel, Euroins avea cea mai mare felie, de 20%, urmata de Asirom VIG cu 17%, City Insurance cu 16%, Allianz Tiriac cu 9,4% si Omniasig VIG cu 8,9%. 

No comments:

Post a Comment