Sunday, September 27, 2020

Platile interbancare facute in numai 10 secunde iau avant

 


Adoptat in premiera in aprilie 2019 de CEC Bank si Banca Transilvania, la care au aderat ulterior BCR si Libra Internet Bank, serviciul Plati instant dezvoltat de Transfond presupune transferul ultrarapid intre bancile partenere a sumelor de pana la 50.000 lei, indiferent de momentul platii-seara, in weekend sau in timpul sarbatorilor legale.

Serviciul permite achitarea foarte rapida a facturilor, realizarea de plati prin internet si mobile banking sau chiar de la ghiseul bancii, in unele cazuri, precum si transferul unor sume de bani in situatii de urgenta intre persoanele fizice sau, de ce nu, specularea unor oportunitati pentru amatorii de investitii la bursa care vor sa alimenteze repede conturile deschise la broker. 

Receptionarea banilor in numai 10 secunde ofera o doza de confort la care inainte doar clientii unor start-up-uri din domeniul tehnologiei (de pilda, Revolut) si cei ai BRD aveau acces prin intermediul operatiunilor top-up.

Cat costa un transfer instant?

La CEC Bank tariful standard pentru transferarea unei sume mai mici de 50.000 lei spre conturile din bancile partenere este de 10 lei dar utilizatorii serviciilor CEConline, CEC Bank Mobile Banking, TeleCEC au o reducere de 60%, ajungand sa plateasca doar 4 lei per operatiune. 

Cu alte cuvinte, la CEC Bank se poate face o plata instant si prin ghiseu, daca solicitantul nu este “conectat”, desi ideea din spatele unui astfel de transfer este tocmai viteza si probabil cei mai multi nu vor merge la ghiseu sa faca o plata ultrarapida pentru ca ar pierde astfel un timp pretios si ar si plati un comision mult mai mare per tranzactie. 

Incasarea in cont, in urma unui transfer instant facut din alta banca participanta in sistem costa la CEC Bank 5 lei/operatiune. 

La Banca Transilvania o plata in sistem interbancar la ghiseu sub 50.000 lei va costa 9 lei iar prin internet banking, mobile banking sau BT Pay va costa 2,5 lei daca suma e mai mica de 1.000 lei si 5 lei pentru sume intre 1.000 lei si 5.000 lei (prin BT Pay suma maxima admisa este 4.000 lei). Incasarea in cont este de asemenea comisionata cu 5 lei. Aici nu exista diferentiere intre platile instant si cele non-instant, diferentierea se face in functie de banca receptoare, daca a aderat sa nu la respectivul serviciu. 

La BCR detinatorii de conturi George nu platesc niciun comision in cazul platilor instant, cei care au pachete TotalCont, One si Erste Private Banking platesc 1 leu/operatiune iar posesorii de conturi Youth, Comod si ClasiCont platesc 4 lei. Incasarea in cont nu se comisioneaza pentru persoanele fizice (costa 4 lei pentru clientii corporate si IMM-uri, comision egal cu cel standard).

La Libra Internet Bank, a patra banca ce a aderat la acest serviciu, platile instant se fac doar in cazul serviciilor de internet banking si mobile banking si sunt gratuite, ca si incasarile in cont. 

Apetit crescut pentru plati rapide

Platile instant au fost impulsionate de pandemie si restrictiile ce au acompaniat-o in aceasta primavara. Potrivit unui comunicat de presa al Transfond, serviciul a avut o crestere a numarului de tranzactii procesate de peste 200% in primele 3 luni din 2020 fata de ultimul trimestru din 2019. 

Raportat doar la martie (luna in care debuteaza izolarea la domiciliu), platile instant crescusera cu 50% fata de februarie. Ramane de vazut cu ce viteza se va extinde acest serviciu si in randul altor banci, cererea din partea clientilor fiind asigurata, pentru ca sunt multi cei care nu mai vor sa astepte mai multe ore sau chiar o zi pentru a primi bani sau pentru efectuarea de plati. 

BRD concureaza Revolut pe segmentul top-up

In martie 2019, BRD a lansat serviciul Instant Top-Up prin care clientii sai puteau primi bani in timp real din conturile deschise la alte banci prin intermediul unui card de debit in lei. 

Practic, un serviciu similar cu cel propus de startup-ul Revolut care presupunea alimentarea contului cu bani din alte conturi ale titularului, prin simpla apasare a unui buton dupa setarea sumei care urma sa fie transferata. 

Valoarea maxima care poate fi transferata lunar in contul BRD din conturile deschise la alte banci era de 30.000 de lei, in maxim 5 tranzactii, iar clientii puteau opta ca aceste transferuri sa aiba loc cu o anumita recurenta. BRD nu percepe comision pentru aceste transferuri de tip top-up.

No comments:

Post a Comment