Sunday, August 23, 2020

Ce sanse are telefonul in lupta cu cardul pentru plati?


Numarul bancilor care ofera aplicatii de plata ce permit utilizarea telefonului in locul cardului este in crestere. Mai ramane doar ca si cel al utilizatorilor sa aiba o dinamica asemanatoare pe termen lung.

De ce foloseste cineva telefonul in locul cardului la platile la comercianti? Daca e amator de tehnologie, pentru a nu rata o experienta inedita. Daca telefonul personal e dotat cu NFC, o tehnologie ce permite transfer de date intre doua dispozitive la apropierea lor la o distanta mai mica de 10 cm, atunci acesta poate fi folosit pe post de card prin apropierea de terminalul de plata. Ca si la cardurile bancare, poate exista o limita valorica peste care apropierea telefonului nu e suficienta fara introducerea unui PIN. 

Dincolo de tentatia pentru amatorii de gadgeturi, plata cu telefonul poate fi utila si in alte cateva situatii, precum uitarea portofelului acasa, deteriorarea cardului, uitarea PIN-ului cardului (cu conditia sa fie proasptat in memorie cel fixat in aplicatia de plata, iar pentru un plus de siguranta e bine ca acestea sa nu coincida). 

Iar notificarile vin chiar daca valoarea tranzactiilor cu telefonul e foarte mica, practic esti anuntat la fiecare plata pe telefon, deci exista un control mai mare asupra tranzactiilor.

Cum se activeaza serviciul de plati

ING Pay se activeaza in cateva minute din aplicatia mobila Homebank care genereaza un card virtual asa ca utilizatorul doar bifeaza serviciul si alege un PIN pentru respectivul card virtual, PIN care va fi utilizat in cazul platilor mai mari de 100 lei. 

Daca securitatea e principala preocupare a fanilor platilor cu telefonul (si nu ar strica deloc sa fie) se poate activa optiunea NFC in telefon doar in momentul in care utilizatorul se pregateste sa faca o plata in magazin, urmand apoi sa o debifeze. 

La CEC Bank trebuie descarcata mai intai aplicatia CEC Pay din magazinul Android iar apoi utilizatorul isi creaza un cont. Dupa ce introduce datele personale si este identificat drept client CEC Bank, acesta va introduce manual datele cardului ce urmeaza sa fie inrolat in sistemul de plati iar tranzactiile vor fi autorizate prin metoda de deblocare setata la deschiderea telefonului, respectiv amprenta sau codul PIN. 

Nu toate bancile aleg sa isi faca propria aplicatie de plati. UniCredit Bank de pilda lucreaza cu Apple Pay pentru toate dispozitivele cu sistem de operare iOS. Posesorul de card UniCredit trebuie sa il inregistreze in Apple Pay Wallet. La fiecare tranzactie autentificarea se poate face prin amprenta ori recunoasterea faciala setate pe dispozitivele compatibile (telefoane Iphone, Apple Watch, iPad, etc). 


De asemenea, BRD foloseste Apple Pay iar cardurile sale pot fi inrolate in sistem permitand apoi platile cu telefoanele, ceasurile sau iPad-urile produse de Apple. 

Tot prin Apple Pay pot fi facute plati cu telefonul pentru detinatorii de carduri Revolut. Din pacate, posesorii de telefoane cu Android nu sunt la fel de norocosi precum cei cu iPhoneuri din acest punct de vedere, platile prin Google Pay cu cardurile Revolut nu sunt posibile in Romania. 

La Banca Transilvania plata cu telefonul se obtine descarcand aplicatia BT Pay din magazinele Android sau App Store. Utilizatorul inregistreaza cardurile Banca Transilvania in aplicatie si apoi poate efectua plati cu telefonul pe care le confirma doar cu metoda de deblocare a telefonului (amprenta, PIN-ul). Acesta deblocheaza telefonul apoi il apropie de POS si plata este aprobata fara a mai fi nevoie de un cod PIN. 

La BCR, George Pay se activeaza din aplicatia mobila George, ca si la ING. Utilizatorul inroleaza cardul detinut/cardurile (se poate seta un card principal care poate fi apoi inlocuit cu altul) si va poate face plati sub 100 de lei fara niciun element de autentificare, doar pe baza telefonului apropiat de POS. Peste 100 de lei este nevoie de activarea filtrului de securitate setat din aplicatie. 


Cardurile versus alianta gadgeturilor

Cei care doresc un plus de comoditate pot renunta sa isi mai incarce buzunarele cu altceva in afara de telefonul mobil, devenit un accesoriu indispensabil. Numarul lor este insa relativ limitat la un anumit segment de varsta (tinerii) pentru ca multi dintre ceilalti posesori de smartphone s-au deprins sa poarte telefonul (dimensiunea sa e in creastere in ultimii ani) intr-o geanta sau borseta unde sa fie loc pe langa telefon si pentru carduri, chei, portofel. 

Sa nu uitam si faptul ca, in lupta cu cardurile clasice, telefoanele cu NFC au un aliat important-ceasurile si bratarile de fitness inteligente care pot efectua plati dupa aceleasi principii si care vor mai rupe cate ceva din cota platilor exclusiv cu cardul. Cu toate astea, duelul pare inca disproportionat, iar cardurile bancare nu au deocamdata o concurenta cu adevarat amenintatoare pe partea de plati la comercianti.

Ce au de castigat bancile din incurajarea acestor solutii alternative de plata? Dincolo de fidelizarea clientilor pentru cardul propriu-pentru ca descarcarea si utilizarea unei aplicatii de plata aduce mai multe tranzactii pentru cardul emis de banca, bancile vor castiga in timp si de pe urma contractelor semnate cu noii comercianti adusi in sistemul propriu de POS-uri iar asta inseamna inca o victorie de etapa in lupta lor impotriva cash-ului. Nu in ultimul rand, plusul de rapiditate in derularea unei tranzactii poate aduce si un spor de cheltuieli de pe cardurile cu descoperit de cont sau cardurile de credit, deci venituri mai mari pentru banci in perspectiva. 

No comments:

Post a Comment