Monday, September 19, 2016

Reglementari noi pentru creditele ipotecare

Actul normativ care transpune in legislatia romaneasca Directiva 17/2014 privind  contractele de credit ipotecar pentru persoane fizice a fost, in sfarsit, adoptat de autoritatile romane. Guvernul a aprobat o Ordonanta de Urgenta in acest scop, la sase luni de la expirarea termenului de implementare dat de Comisia Europeana statelor membre. 
Ordonanta urmeaza sa fie publicata in Monitorul Oficial si va intra in vigoare la 10 zile de la aparitie. 

Dupa intrarea in vigoare, cei care contracteaza credite ipotecare vor beneficia de o serie de prevederi mai favorabile decat cele existente in prezent. Insa actul normativ prevede clar ca se aplica doar contractelor incheiate dupa aparitia noilor reglementari. 

Debitorul cu probleme va putea sa isi vanda singur locuinta

Unele dintre cele mai importante aspecte tratate de noul act normativ vizeaza clientii care, pe parcursul derularii creditului, intampina probleme financiare. 

Astfel, potrivit Ordonantei, bancile vor fi obligate sa caute solutii pentru reducerea poverii financiare in cazul debitorilor cu probleme, inainte sa recurga la executarea silita. Mai mult, creditorul va transmite debitorului in scris solutiile propuse si va reduce ratele pe o perioada de pana la 12 luni, in cazul in care clientului i-au scazut veniturile, sau daca dobanda a crescut cu mai mult de doua puncte procentuale fata de momentul contractarii imprumutului.

Daca totusi se ajunge la imposibilitatea achitarii imprumutului, executarea silita nu poate fi demarata mai devreme de trei luni de la declararea scadentei anticipate a creditului. In plus, consumatorul are dreptul sa solicite creditorului sa isi vanda singur casa, iar creditorul va fi obligat sa ii acorde acest drept pentru o perioada de cel putin 6 luni. Abia dupa aceasta perioada se poate declansa executarea silita, in cazul in care clientul nu reuseste sa vanda imobilul si sa achite creditul. 

Actul normativ impune si o serie de restrictii pentru cazurile de cesionare a creantelor. 

Astfel, se interzice vanzarea contractului de credit si a accesoriilor, precum si a creantei catre o entitate care nu are sediul social, sucursala sau reprezentant in Romania. 

De asemenea, frmele de recuperare nu vor avea voie sa perceapa comisioane, dobanzi si dobanzi penalizatoare, cu exceptia dobanzilor penalizatoare legale. Nici costuri aferente activitatii de recuperare, cu exceptia costurilor aferente procedurilor de executare silita, nu vor mai putea fi percepute debitorului. 

In plus, se interzice utilizarea de tehnici care sa hartuiasca sau sa abuzeze orice persoana in legatura cu recuperarea creantelor.

Clientul poate sa solicite oricand conversia creditului


In ceea ce priveste conversia contractului, actul normativ prevede dreptul consumatorului de a-si converti contractul, oricand pe parcursul derularii acestuia, in alta moneda (cea in care este retribuit sau cea din tara de resedinta) decat cea in care a contractat creditul, la valoarea cursului de schimb al BNR din ziua solicitarii. 

De asemenea, potrivit noilor reglementari, consumatorul are dreptul sa aleaga daca evaluarea este realizata de un evaluator angajat/remunerat de creditor sau este realizata de un alt evaluator. 

O alta prevedere importanta se refera la dezvoltatorii imobiliari care pot acorda credite, incepand cu 1 ianaurie 2017, doar daca sunt inregistrati la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor. Totodata, si activitatea de recuperare de creante va putea fi desfasurata doar de entitatile inregistrate de ANPC. 

Ordonanta adoptata de Guvern prevede si faptul ca bancile nu au voie sa introduca noi comisioane sau sa le majoreze pe cele existente pe perioada derularii contractului si nici sa creasca marjele fixe sau dobanzile fixe. Aceste prevederi, insa, sunt in vigoare si in prezent, avand in vedere ca sunt cuprinse in OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori.

No comments:

Post a Comment