Tuesday, June 21, 2016

Programul Prima Casa ar putea avea avans diferentiat

Programul Prima Casa este, din nou, analizat de autoritati pentru a se stabili o strategie pe termen mediu in care sa se stabileasca pasii de urmat pana la stoparea acestuia. O varianta intermediara ar fi de acordare a acestor credite cu avans diferentiat, in functie de capacitatea financiara a clientului de a suporta un avans mai mare. 
In prezent, avansul minim pentru creditele Prima Casa este de 5%, insa autoritatile analizeaza posibilitatea ca de acest avans sa beneficieze doar persoanele cu venituri mai mici, iar cei care isi permit, sa plateasca un avans mai mare. 

"Incercam sa directionam cererea foarte mare catre acele persoane care au nevoie de ajutor si se va concentra pe avans discutia, pentru ca este discutabil daca cu un avans de 5% este bine si normal sa ai acces la un credit pe termen de 30 de ani, in conditiile in care in alte tari produse similare au avansuri de peste 20%. Discutiile sunt in derulare, se realizeaza o analiza, inca nu s-a stabilit o concluzie", a declarat Simona Muresan, director in cadrul Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, in cadrul unei conferinte de specialitate. 

Programul trebuie stopat, dar nu se stie cand

Potrivit acesteia, programul va trebui stopat, mai devreme sau mai tarziu, pentru ca reprezinta o interventie a statului care distorsioneaza in piata libera, dar trebuie sa se analizeze cu atentie care va fi momentul oportun, pentru ca si oprirea programului ar putea destabiliza piata daca aceasta din urma nu este capabila sa functioneze fara un astfel de program. 

Reticenta cu privire la intreruperea programului vine si din faptul ca majoritatea bancilor au inasprit conditiile la creditele ipotecare clasice, in special prin majorarea avansului la 30%, in medie, a mai spus reprezentanta FNGCIMM. 

Cu toate acestea, Simona Muresan recunoste ca nu este normal ca un astfel de program, care a fost implementat cu scopul de a-i ajuta pe clientii afectati de criza sa acceseze un credit pentru locuinta, sa ajunga sa reprezinte peste 90% din piata creditelor ipotecare din Romania. 

Ministerul Finantelor Publice a mai incercat si la finalul anului trecut sa limiteze programul Prima Casa, reducand la jumatate plafonul acordat pentru 2016 fata de cel aferent anului 2015, acesta fiind stabilit la aproximativ 1,6 miliarde de lei. Cu toate acestea, in urma cu putin timp, Ministerul a cedat solicitarilor bancilor comerciale, care au epuizat rapid plafonul alocat pentru intregul an, si a majorat suma cu inca 500 de milioane de lei. La vremea respectiva, reprezentantii Ministerului au motivat majorarea plafonului prin faptul ca bancile primisera dosare de credit peste plafonul primit, iar clientii riscau sa piarda avansul platit pentru locuintele pe care urmau sa le achizitioneze prin credit. 

Anul acesta, cererea pentru creditele Prima Casa a explodat pe fondul discutiilor despre legea darii in plata, iar fondurile alocate initial s-au epuizat rapid. Din 2009 si pana in acest an, 182.000 de persoane au contractat credite Prima Casa.

No comments:

Post a Comment