Saturday, June 11, 2016

OUG pentru scutirea de impozit la darea in plata va fi gata in iunie

Ordonanta de Urgenta de care va scuti de impozit debitorii care apeleaza la darea in plata trebuie adoptata pana la finalul acestei luni, inainte de vacanta parlamentara, a anuntat ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu. Ea mentionat ca saptamana viitoare proiectul va fi pus in dezbatere publica. 

Ministrul Finantelor a confirmat, astfel, ca se lucreaza la un proiect de OUG, care va modifica prevederile Codului Fiscal cu privire la impozitarea transferului de proprietate, astfel incat sa fie exceptati la la plata acestei taxe cei care dau casa in plata bancii in contul creditului ramas de plata. 

Scutirea va fi valabila pentru prima dare in plata

Anca Dragu a precizat ca, in actuala varianta de lucru, se ia in calcul acordarea acestei facilitati doar pentru prima actiune de dare in plata. In plus, nu se intentioneaza introducerea altor criterii cum ar fi transe de venit sau altele de acest gen, pentru ca se urmareste ca legea sa fie cat mai clara si usor de aplicat. 

Totodata, ministrul Finantelor a explicat ca se analizeaza si cazul celor care au fost deja executati silit si figureaza cu datorii la stat in contul impozitului datorat pentru transferul de proprietate in urma executarii, si se intentioneaza ca acestia sa fie amnistiati.

In acelasi timp, se va gasi o solutie si pentru cei care au garantat un credit cu mai multe proprietati imobiliare, a mai promis ministrul Finantelor.

Scutirea de impozit pentru darea in plata a fost solicitata de Asociatia Uilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF) imediat dupa intrarea in vigoare a Legii, cand s-a pus pentru prima data problema impozitarii transferului de prorietate in acest caz, avand in vedere ca debitorul nu obtine un castig din aceasta tranzactie. Din contra, acesta iese in pierdere din renuntarea la casa, avansul platit initial si din ratele achitate de la contractare pana in prezent. 

No comments:

Post a Comment