Saturday, June 11, 2016

MFP este de acord cu scutirea de impozit la darea in plata

Ministerul Finantelor Publice este pe punctul de a definitiva procedurile legate de exceptarea de la impozit a persoanelor care apeleaza la darea in plata. Reprezentantii institutiei au convenit, impreuna cu initiatorul legii, cu notarii publici, dar si la solicitarea reprezentantilor debitorilor, sa emita o Ordonanta de Urgenta in acest scop. 
Ordonanta va aduce modificari Codului Fiscal si nu Legii privind darea in plata cum s-a propus initial. "Am convenit cu totii ca, pentru lamurirea nedatorarii impozitului la darea in plata, se va emite o ordonanta de urgenta. Nu vor exista criterii gen casa in care locuiesti sau criterii legate de venituri. Au ramas de clarificat niste chestiuni tehnice solicitate de catre notari", a explicat initiatorul Legii, Daniel Zamfir, dupa o intalnire la Ministerul Finantelor. 

Scutirea s-ar putea aplica doar la prima dare in plata

Potrivit unor surse din piata, pentru a se evita scutirea de impozit pentru persoanele care au achizitionat mai multe locuinte prin credit si acum vor sa le dea in plata, facilitatea se va acorda doar la prima dare in plata. 

Totodata, cei care au fost deja executati silit si figureaza cu datorii la stat in contul impozitului datorat pentru transferul de proprietate in urma executarii urmeaza sa fie amnistiati, au precizat sursele citate. 

Scutirea de impozit pentru darea in plata a fost solicitata de Asociatia Uilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF) imediat dupa intrarea in vigoare a Legii, cand s-a pus pentru prima data problema impozitarii transferului de proprietate in acest caz, avand in vedere ca debitorul nu obtine un castig din aceasta tranzactie. Din contra, acesta iese in pierdere din renuntarea la casa, avansul platit initial si din ratele achitate de la contractare pana in prezent. 
    
AURSF a cerut eliminarea impozitului imediat ce Legea a intrat in vigoare

Presedintele AURSF, Alin  Iacob, a explicat, la vremea respectiva, ca perceperea acestui impozit, care poate ajunge chiar la 10.000 de lei, reprezinta o bariera artificiala si incorecta in calea deciziei debitorului de a apela la prevederile Legii privind darea in plata.

Mai mult, reprezentantii AURSF au criticat si prima interpretare a Ministerului Finantelor, potrivit careia impozitul ar trebui platit ca la orice tranzactie imobiliara, iar suma la care se aplica procentul de impozitare sa fie soldul creditului.

Acestia au explicat ca art. 111 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, mentionat si de MFP in precizarea sa, face referire la valoarea imobilului, nu la soldul creditului. 

AURSF a prezentat si un exemplu de calcul, din care reiese ca debitorul plateste mult mai mult daca impozitul se aplica la soldul creditului, avand in vedere ca valoarea bunului ipotecat a scazut foarte mult in ultimii ani. Astfel, pentru un apartament in valoare de 24.710 de euro, echivalent lei, conform expertizelor notariale, impozitul de 2% ar fi de 2.217 lei. Impreuna cu taxele notariale si celelalte taxe percepute, debitorul ar ajunge la un cost de  4.100 de lei. 

Pentru acelasi apartament, cu un sold al creditului de 80.000 de franci elvetieni, impozitul ar fi de 6.477 lei, iar suma care trebuie platita de debitorul care vrea sa dea apartamentul in plata ajunge la 10.900 de lei.

No comments:

Post a Comment