Tuesday, March 29, 2016

Simplificare la plata taxelor locale online

Romanii din tara si din strainatate au, incepand de la finalul saptamanii trecute, posibilitatea sa isi plateasca taxele si impozitele locale online, cu cardul, fara sa mai fie nevoiti sa mearga la administratia financiara pentru a obtine datele de acces. Trebuie insa, ca si administratia de care apartin sa fie inrolata in sistem. 

Platforma online de plata a taxelor si impozitelor locale prin card bancar, Ghiseul.ro, ofera posibilitatea utilizatorilor sai sa primeasca codul de utilizator si parola de acces in sistem prin intermediul e-mail-ului, insa numarul de primarii inrolate in sistem ramane limitat. 

Astfel, persoanele fizice care vor sa scape de cozile de la ghiseele administratiilor financiare si sa-si plateasca online amenzile, impozitele si taxele locale, vor putea obtine, in cateva minute, user-ul si parola necesare pentru a vedea ce datorii au si apoi pentru a plati darile direct din fata computerului.

In acest scop, utilizatorul trebuie sa acceseze platforma Ghiseul.ro, sa introduca CNP-ul, datele de pe cardul bancar personal (numarul cardului afisat pe partea din fata a acestuia) si o adresa de e-mail pe care va primi datele de acces, numele si prenumele, telefonul mobil si un cod din cifre si litere. Dupa ce toti acesti pasi sunt urmati, contribuabilul va primi pe adresa de e-mail indicata, datele de acces cu ajutorul carora va putea sa vada ce obligatii de plata are si sa le plateasca online. 

Comisionul pentru plata online este suportat de primarie

In prezent, Ghiseul.ro permite plata online cu cardul a taxelor si impozitelor locale, precum si a amenzilor auto, insa doar 192 de primarii sunt inrolate in sistem, din cele aproximativ 3.500 cate exista la nivel national. Comisionul perceput este de maxim 30 de lei, dar este suportat integral de catre primarii.

Deocamdata, nici Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) nu este inrolata in Ghiseul.ro. Ministerul Finantelor Publice sustine, insa, ca ”tema platilor online reprezinta o prioritate pentru Minister care, inca de la inceputul anului, a initiat consultari cu experti din Cancelaria Prim-Ministrului, Ministerul Comunicatiilor, Agentia pentru Agenda Digitala a Romaniei, Trezorerie, ANAF, in vederea identificarii solutiilor optime pentru implementarea unui sistem functional. Printre solutiile evaluate se afla si inrolarea ANAF in platforma Ghiseul.ro. Sunt analizate gradul de compatibilitate tehnica si de costuri”, sustine institutia citata. 

In cei cinci ani de la relansarea platformei Ghiseul.ro, peste 100.000 de utilizatori, persoane fizice au accesat-o pentru plata amenzilor, taxelor sau impozitelor locale online cu cardul bancar. Insa, tot ca noutate, a fost introdusa si plata online a taxelor si impozitele, prin card, pentru persoanele juridice, insa deocamdata este valabila doar pentru contribuabilii din sectorul 3 al Capitalei.

No comments:

Post a Comment