Thursday, January 28, 2016

Banca Carpatica intra in ilegalitate

Banca Comerciala Carpatica a inregistrat anul trecut pierderi de 85,4 milioane de lei si a ajuns cu solvabilitatea la 7%, sub pragul minim prevazut de reglementarile in vigoare, de 8%. In plus, potrivit unui comunicat al bancii, rata creditelor neperformante era, la finalul lui 2015, de 39,4%, mult peste media sistemului. 

Institutia se afla de mai multa vreme in vizorul Bancii Nationale a Romaniei, care spera in parafarea tranzactiei de vanzare cu fondul american J.C. Flowers. Insa aceasta a esuat, din cauza faptului ca fondul american ar fi vrut sa cumpere banca din Sibiu ”la pachet” cu Piraeus Bank Romania, afacere care, de asemenea, nu s-a concretizat. 


In prezent, conducerea Carpatica se afla in discutii cu Nextebank pentru o eventuala preluare, insa termenul pentru depunerea unei oferte ferme expira marti. 

Pierderile bancii s-au mai temperat in 2015, ajungand la jumatate fata de 2014. Insa activele bancii au scazut cu 5%, la 3,1 miliarde de lei, ca urmare a diminuarii soldului creditelor, iar excesul de lichiditate al bancii, care are o rata de credite/depozite de 36%, a fost plasat in titluri de stat, anunta banca.

Pe de alta parte, Carpatica are depozite de la clienti in valoare de 2,85 miliarde de lei, un nivel aproape egal cu cel din 2014.

No comments:

Post a Comment