Sunday, October 16, 2016

Inca o suplimentare pentru Rabla 2016



Persoanele fizice care vor sa isi dea masina la casat in schimbul tichetului de 6.500 de lei aferent programului Rabla mai au o sansa in acest an. Programul aferent anului 2016 a fost suplimentat, pentru a doua oara, cu 12 milioane de lei, suma care acopera aproximativ 2.000 de prime de casare, potrivit Ministerului Mediului. 
Programul Rabla a inceput tarziu in acest an, spre finalul lunii iunie, insa tichetele (13.000 in prima faza) s-au epuizat rapid, astfel incat Ministerul Mediului a anuntat aproape imediat ca il suplimenteaza.

”Dupa ce in luna iulie am venit in completarea programului cu 4.000 de tichete electronice care s-au epuizat si ele pe parcursul catorva zile, astazi (12 octombrie -n.r.) am decis o noua alocare bugetara care acopera circa 2000 de tichete electronice”, a explicat ministrul de resort, Cristiana Pasca Palmer.

Ministrul Mediului a mai declarat, in acest context, ca 2016 este primul an in care tichetele electronice aferente programului au fost epuizate in mai putin de trei saptamani si primul an in care Ministerul decide doua suplimentari de buget. 

Pentru acest an, bugetul alocat initial celor doua categorii ale programului Rabla a fost de 220 de milioane de lei, din care 75 milioane de lei alocate extensiei ‘Rabla Plus’, valabila atat pentru achizitionarea de autovehicule noi electrice si electrice hibride, cat si pentru finantarea retelei de statii de incarcare a acestora.

Tichetul clasic se poate suplimenta cu doua eco-bonus-uri

Pentru Rabla Clasic ramane in vigoare prima de casare de 6.500 de lei, cu posibilitatea accesarii suplimentare a doua eco-bonus-uri, respectiv un eco-bonus de 750 de lei care poate fi adaugat primei de casare in situatia in care posesorul alege sa isi cumpere o masina al carei motor genereaza o cantitate de emisii de CO2 mai mica de 100 g/km, si/sau un eco-bonus in valoare de 1.500 lei pentru situatia in care se opteaza pentru un autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid.


Daca masina noua respecta ambele criterii, un client poate beneficia de ambele eco-bonus-uri, putand sa ajunga, cu tot cu prima de casare, la o finantare de 8.750 de lei, pentru masina noua, care va fi suportata de Administratia Fondului de Mediu. 

Pentru masinile electrice, este in derulare programul Rabla Plus. In cadrul acestuia, cei care vor sa aleaga o masina care nu polueaza beneficiaza din partea AFM de doua tipuri de eco-tichete, unul de 5.000 de lei pentru achizitionarea unui autoturism nou electric-hibrid sau unul de 20.000 de lei pentru masinile noi 100% electrice.

Cele doua axe ale programului pot fi accesate de populatie separat sau combinat. 

Astfel, un cetatean care detine o masina veche pentru casat si doreste sa achizitioneze un autoturism nou 100% electric sau nou electric hibrid, poate beneficia de un sprijin financiar de aproximativ 6.000 de euro, deoarece va primi, concomitent, atat prima de casare de 6.500 de lei cat si eco-tichetul de 20.000 de lei sau pe cel de 5.000 de lei.

No comments:

Post a Comment