Saturday, October 22, 2016

Educatia financiara revine bancilor nu scolii

La educatia financiara a populatiei ar trebui sa contribuie mai degraba bancile si celelalte institutii financiare, decat scoala, reiese dintr-un sondaj realizat de Banca Comerciala Romana (BCR). Rezultatul contravine unui sondaj similar prezentat de Asociatia Romana a Bancilor (ARB) la jumatatea acestui an.   
Potrivit analizei BCR, doar 18% dintre romani se asteapta ca educatia financiara sa fie predata in scoala, iar 42% considera ca aceasta trebuie oferita de banci si de specialisti in finante, in conditiile in care romanii sunt codasii Europei in privinta nivelului de cunostinte financiare. 

”O explicatie a acestei diferente (dintre numarul celor care considera ca educatia trebuie facuta in scoala si cei care cred ca bancile ar trebui sa se ocupe de acest aspect –n.r.) ar fi ca sistemul de invatamant are lipsuri”, sustine vicepresedintele de retail al BCR, Dana Demetrian, intr-o discutie cu jurnalistii.

ARB este de alta parere

Dintr-un sondaj similar, prezentat de Asociatia Romana a bancilor la jumatatea acestui an, reiesea ca responsabilitatea educatiei financiare revine in mult mai mare masura scolii, in special la nivel de liceu si facultate. 79% dintre participantii la sondajul comandat de ARB considerau acest lucru, procent in crestere in acest an de la 53% in 2011.


Revenind la analiza BCR, din aceasta mai reiese ca prin educatie financiara, 75% dintre romanii inteleg ca trebuie sa imprumute bani numai atunci cand sunt siguri ca ii pot da inapoi, iar 66% dintre ei considera ca educatia financiara inseamna sa nu cheltuiasca mai mult decat castiga.

”Procentul celor care inteleg prin educatie financiara a fi capabil sa faci economii este abia pe locul al treilea. Exista o diferenta fata de tarile mai dezvoltate, unde aceasta a treia categorie este pe prima pozitie”, a mai spus Dana Demetrian.

No comments:

Post a Comment