Tuesday, September 27, 2016

Raiffeisen Bank ramane fara acord

Acordul in baza caruia Raiffeisen Bank International a notificat Romania pentru daunele provocate de adoptarea darii in plata a fost anulat prin decret semnat de presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, si de premierul Dacian Ciolos. Este vorba de decretul nr.799/2016, publicat in Monitorul Oficial din 707 din 12 septembrie 2016.

”Se supune spre adoptare Parlamentului incetarea valabilitatii acordurilor privind promovarea si protejarea reciproca a investitiilor, incheiate de catre Romania cu statele membre ale Uniunii Europene, si se dispune publicarea prezentului decret in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I”, se mentioneaza in decretul citat.

Anularea acordului vine si ca urmare a recomandarilor primite de autoritatile romane de la Comisia Europeana in acest sens.

Banca a trimis notificari tuturor institutiilor statului

Banca austriaca a depus la toate institutiile statului roman notificarea prin care ameninta ca da statul in judecata din cauza Legii darii in plata. Raiffeisen a invocat, in acest scop, un acord de protejare a investitiilor dintre Romania si Austria semnat in 1996.

Documentul, semnat de executivi din cadrul bancii austriece, a fost transmis catre presedintele Klaus Iohannis, premierul Dacian Ciolos, ministrul Afacerilor Externe, Lazar Comanescu, ministrul Finantelor, Anca Dragu, presedintele Camerei Deputatilor, Florin Iordache, si presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, o copie fiind transmisa si ambasadei Austriei la Bucuresti.

Institutia austriaca sustine, in cadrul notificarii, ca, din cauza Legii darii in plata, care a intrat in vigoare in 13 mai 2016, va inregistra pierderi semnificative. 

Totodata, banca argumenteaza ca Legea darii in plata permite, in practica, persoanei care a luat un credit ipotecar sa il lichideze complet prin transferarea locuintei catre banca, chiar daca valoarea sa se situeaza sub valoarea principalului datoriei restante. "Aceasta va duce, evident, la o pierdere financiara pentru banca", se arata in notificare.

Banca mai reclama faptul ca actul normativ se aplica si imprumuturilor in derulare in momentul intrarii in vigoare a Legii si cazurilor in care imobilul ipotecat a fost executat anterior, situatie in care restul datoriei catre banca se stinge.

Astfel, Raiffeisen a anuntat ca solicita negocieri cu autoritatile romane in baza articolului 8 al Acordului dintre Republica Austria si Romania privind promovarea si protejarea investitiilor, din 15 mai 1996, intrat in vigoare in 1 iulie 1997.

Articolul respectiv se refera la "Reglementarea diferendelor referitoare la investitii intre un investitor si o parte contractanta" si prevede ca, "daca un diferend (...) nu poate fi reglementat in mod amiabil in 3 luni de la notificarea scrisa a pretentiilor suficient definite, atunci diferendul va fi supus, la alegerea investitorului", unui tribunal arbitral convenit de comun acord sau la Centrului International pentru Reglementarea Diferendelor relative la Investitii (ICSID), un tribunal de arbitraj de pe langa Banca Mondiala.

No comments:

Post a Comment