Sunday, July 17, 2016

Restantierii, intre acuzatii de rea-vointa si venituri insuficiente

Numarul restantierilor la banci continua sa creasca de la luna la luna. In timp ce analistii economici pun aceasta evolutie pe seama initiativelor legislative care, in opinia lor, incurajeaza debitorii sa nu isi mai plateasca ratele, datele de la Statistica arata ca o treime dintre romani nu pot face fata cheltuielilor cu veniturile realizate. 
Din datele Bancii Nationale a Romaniei reiese ca numarul restantierilor persoane fizice la banci, cu rate neplatite de mai mult de 30 de zile, a urcat, in primele cinci luni ale acestui an, cu peste 35.000, pana la aproape 740.000 de persoane, cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani. Astfel, numarul celor care au probleme cu plata ratelor la banca a urcat cu 6% in primele cinci luni ale anului, comparativ cu perioada similara a anului trecut. Spre comparatie, in intervalul ianuarie - mai din 2015, numarul restantierilor era in scadere. 

Pe de alta parte, daca numarul restantierior a crescut semnificativ in ultimul an, valoarea restantelor a ramas constanta. Suma acestora a ajuns aproape de 11,5 miliarde de lei la finalul lunii mai a acestui an, cu doar 1% peste nivelul din mai 2015. Cresteri ale restantelor in ultimul an se inregistreaza la creditele in lei si alte valute (in majoritate franci elvetieni), in timp ce la euro suma restantelor este in scadere.

Analistii economici sustin ca inmultirea restantierilor la banci este dificil de explicat, avand in vedere ca economia a crescut semnificativ in ultimul an, la fel si veniturile romanilor. In aceste conditii, exista opinii potrivit carora cresterea numarului de restantieri poate avea legatura cu noile legi (darea in plata) sau cu discutiile pe tema altor modificari legislative, care sa ii fi determinat pe debitori sa creada ca ar putea scapa de credit si de aceea au decis sa amane plata.

In plus, numarul de restantieri ar putea creste in continuare, avand in vedere ca, de regula, in lunile de vara unii romani prefera sa plece in vacanta si sa amane plata ratelor.

Romanii sunt nevoiti sa se imprumute pentru cheltuielile curente

Pe de alta parte, datele publicate de Institutul National de Statistica arata ca evolutia din economie nu s-a reflectat intocmai in veniturile romanilor. Din cifrele publicate recent de INS reiese ca o treime dintre gospodariile din Romania, respectiv 32,8%, nu au putut face fata cheltuielilor cu venitul total net lunar realizat, in 2015. Mai mult de o treime dintre gospodarii (36%) s-au aflat in imposibilitatea de a plati intretinerea locuintei din cauza lipsei resurselor financiare, iar 16,7% – energia electrica.

De asemenea, pentru a face fata cheltuielilor curente, 6,8% dintre gospodarii au apelat la economii, 6,1% s-au imprumutat de la rude, prieteni sau alte persoane, 9,3% au muncit suplimentar, in timp ce 11,5% au apelat la ajutoare financiare, fara obligatia de restituire, de la rude, prieteni.

Anul trecut, 17% dintre gospodarii si-au permis o saptamana de concediu in afara casei, 5,9% – inlocuirea mobilei uzate si/sau demodate, 12,1% – cumpararea de produse electrocasnice, 28,8% – cumpararea de haine noi, 10,6% – vizionarea unor spectacole de teatru, cinema, 15,2% – cumpararea de carti, ziare, reviste.
Anunturi sponsorizate

No comments:

Post a Comment