Sunday, July 17, 2016

Investitia in titluri de stat comparativ cu depozitul bancar

Populatia poate cumpara, incepand din 11 iulie, titluri de stat emise in acest scop de Finante. O astfel de investitie poate reprezenta o alternativa de economisire pentru populatie in conditiile in care dobanzile bancare sunt foarte mici. Daca luam in calcul si comisioanele, de multe ori deponentii pleaca acasa cu mai putini bani decat au depus. 

Dobanda acordata de stat pentru titlurile destinate populatiei, de 2,15% pe an, fixa pe toata perioada, pare a fi avantajoasa in actualul context in care foarte putine banci mai acorda astfel de remuneratii pentru depozitele la doi ani, aceasta fiind si scadenta titlurilor de stat. 

In acest moment, in piata doar cateva banci mai ofera dobanzi fixe la depozitele in lei mai mari de 2% pe an, pentru depozitele cu maturitatea la doi ani, dar acestea percep si o serie de comisioane care afecteaza venitul final al deponentului. 

Spre exemplu, Intesa Sanpaolo Bank are o dobanda de 2,25% pe an la depozitele de minim 1.000 de lei pe doi ani, insa percepe un comision de 0,5% din suma retrasa la scadenta, adica suma din depozit plus dobanda acumulata (45 de lei cumulat pentru cei doi ani). Comisionul de retragere in acest caz ar fi de 5,22 lei, astfel ca suma cu care deponentul ramane dupa doi ani este sub 40 de lei, fara sa mai luam in calcul si impozitul de 16% perceput pentru dobanda. 

Dobanda aferenta depozitului se impoziteaza, cea pentru titluri nu

In cazul titlurilor de stat, la dobanda de 2,15% pe an castigul dupa doi ani pentru o investitie de 1.000 de lei ar fi de 43 de lei, si daca se cumpara de la una din bancile intermediare nu se plateste niciun fel de comision. In plus, un alt avantaj al investitiei in titluri in fata depozitului bancar este reprezentat de faptul ca venitul din dobanda nu este supus impozitarii. 

O alta banca cu o dobanda la depozite de peste 2% pe an pentru doi ani este Idea Bank, cu 2,25% pe an, insa in acest caz suma minima de constituire este de 50.000 de lei, si banca percepe si un comision lunar de administrare a depozitului de 2 lei. Banca are si o oferta cu o suma minima de constituire mai mica, de 300 de lei, insa si dobanda este mai mica, de 2,2% pe an, iar comisionul de administrare este mentinut la 2 lei pe luna, ceea ce face depozitul mai putin atractiv decat investitia in titluri de stat. 

Banca Carpatica si Libra Internet Bank acorda si ele dobanzi de 2,1% pe an, respectiv 2% pe an, insa acestea sunt deja sub dobanda acordata de stat la titlurile pentru populatie. 

Riscul investitiei in titluri de stat este zero

Si in ceea ce priveste siguranta investitiei, cea in titluri este considerata mai avantajoasa. Depozitele bancare sunt garantate in limita a 100.000 de euro pe banca pe deponent prin Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar, insa riscul de faliment al unei banci este mai mare decat riscul de faliment al statului. 

Titlurile de stat din emisiunea din acest an pot fi cumparate, de catre persoanele fizice, in perioada 11 - 29 iulie. Acestea au o valoare nominala de 100 de lei, pe o perioada de doi ani. 

Poate cumpara astfel de titluri orice persoana de peste 18 ani, indiferent daca este rezidenta sau nerezidenta, insa autoritatile au impus o limita superioara de 100.000 de lei pentru o persoana fizica, astfel ca nimeni nu va putea cumpara mai mult de 1.000 de titluri.

Pentru a cumpara astfel de instrumente de economisire, persoana interesata se prezinta la ghiseul uneia dintre bancile intermediare cu un act de identitate si poate cumpara titluri cu numerar sau prin transfer bancar.

Acestea pot fi achizitionate, fara comision, de la cele patru banci intermediare, respectiv BCR, BRD, Raiffeisen Bank si Banca Transilvania. "In procesul de subscriere, cumparatorii titlurilor de stat pot opta intre a deschide un cont bancar, a oferi datele contului bancar personal sau pot subscrie cu numerar", a anuntat MFP.
   
Valoarea totala a emisiunii este de 100 de milioane de lei, dar, dupa inchiderea perioadei de subscriptie, MFP va stabili suma ce urmeaza a fi contractata, aceasta putand fi mai mare, egala sau mai mica decat cea anutata initial, in functie de volumul de titluri de stat subscrise, se mai rata in informatiile MFP.

Titlurile pot fi vandute inainte de scadenta, prin Bursa

Cei care se tem ca vor avea nevoie de bani inainte ca titlurile sa ajunga la scadenta, trebuie sa stie ca acestea se vor putea vinde pe Bursa de Valori Bucuresti. Insa in acest caz pretul obtinut poate fi mai mic decat valoare nominala pentru ca acesta va fluctua in functie de conditiile din piata. Pretul poate fi, insa, si mai mare, daca dobanzile din piata continua sa scada.

Insa si in cazul in care un depozit este spart inainte de scadenta deponentul pierde dobanda si, in anumite cazuri, suporta si un comision de retragere anticipata. 

Pe de alta parte, la finalul perioadei de detinere, respectiv dupa doi ani, detinatorii de titluri vor participa la o loterie, in cadrul careia vor fi selectati 100 de participanti, care vor incasa un premiu de 1.000 de lei fiecare. Un investitor poate castiga un singur premiu, indiferent de numarul de titluri detinute.

No comments:

Post a Comment