Thursday, April 14, 2016

ONPCSB: 286 de romani au efectuat operatiuni prin Panama

Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB) a identificat 286 de romani care au realizat incasari si transferuri externe din si in Panama din 2013 pana in prezent. Potrivit sefului institutiei, Neculae Plaiasu, prin aceste operatiuni au iesit din tara 50,5 milioane de euro. 

In acelasi timp, insa, au si intrat in tara, prin astfel de operatiuni, 21,7 milioane de euro. 

Oficiul urmareste doar tranzactiile de peste 15.000 de euro


Presedintele Oficiului precizeaza ca cifrele sunt influentate de baremul de 15.000 de euro peste care tranzactiile sunt monitorizate.

El a aratat ca Oficiul a urmarit pana in prezent cu atentie comportamentele financiare suspecte cu legaturi in paradisurile fiscale.

Plaiasu a precizat ca Panama este ”un areal cu posibilitati si legaturi faptice de protectie a unor tranzactii, fluxuri financiare, cu continut in zona spalarii banilor sau finantarii terorismului”

De asemenea, el a reamintit ca institutia monitorizeaza zilnic, prin specialisti, informatiile publice si le angreneaza in procedurile specifice pentru a operationaliza eventualele suspiciuni si indicii de spalare a banilor sau de finantare a terorismului.

Presedintii ANAF si ONPCSB, audiati in Camera Deputatilor

Anul trecut, Oficiul a inaintat 15 sesizari catre Parchetul de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie cu privire la astfel de tranzactii.

Totodata, in 2015 ONPCSB a transmis 361 de cereri de informatii catre unitati de informatii financiare straine, dintre care in Cipru 40 de cereri, Italia - 30, Elvetia - 26, Insulele Virgine Britanice - 16, Letonia - 15, Panama - 11 cereri.

De asemenea, s-a initiat schimb de informatii cu tari precum Australia, Macedonia, Pakistan, Mexic, Republica Dominicana sau Senegal.

Presedintele Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor a oferit aceste informatii in cadrul audierilor care au avut loc, marti, in Comisia pentru buget, finante si banci a Camerei Deputatilor cu privire la implicatiile si actiunile intreprinse de catre ANAF si ONPCSB dupa dezvaluirile din scandalul Panama Papers.

No comments:

Post a Comment