Thursday, March 3, 2016

IMM-urile cer amanarea noilor reguli de impozitare pana in 2017

Reprezentantii intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) din Romania solicita autoritatilor amanarea aplicarii noului sistem de impozitare a cladirilor pana la 1 ianuarie 2017. Acestia reclama faptul ca nu a fost realizat testul IMM, obligatoriu conform legii. 

"Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) solicita modificarea termenului de la care incepe sa se aplice noua taxa de impozitare a cladirilor, in sensul amanarii acesteia pana la data de 1 ianuarie 2017, intrucat nu s-a realizat Testul IMM-urilor si studiul de impact economic-social (obligatoriu potrivit legii) si nici nu au fost efectuate consultari cu mediul de afaceri", se arata intr-un comunicat al patronatului. 

Testul IMM-urilor este prevazut in Legea IMM-urilor si consta in faptul ca nicio reglementare cu privire la companiile din aceasta categorie nu este pusa in aplicare fara o analiza de impact asupra acestora. In cazul in care nu trec testul, reglementarile respective nu trebuie puse in practica. 

Mai mult, reprezentantii Consiliului reamintesc faptul ca noile reglementari in privinta impozitarii cladirilor presupun majorari semnificative de taxe pentru firme, dar si costuri suplimentare consistente. 

"Noul sistem de impozitare a cladirilor are ca efect cresterea semnificativa a sarcinii fiscale a IMM-urilor reprezentand impozit pe cladirile unde isi desfasoara activitatea, precum si a cheltuielilor birocratice (valoarea onorariului pentru raportul de evaluare intocmit de un evaluator autorizat in ultimii 5 ani anteriori anului de referinta, care trebuie depus la organul fiscal local pana la primul termen de plata din anul de referinta)", sustine CNIPMMR. 

Posibile majorari de impozite de pana la 2000% 
Potrivit comunicatului citat, dintr-un studiu de caz realizat la nivelul Patronatului Intreprinderilor Mici si Mijlocii  Galati, noul sistem de impozitare a cladirilor are ca efect majorarea semnificativa a impozitului (indicele de crestere a gradului de impozitare variind intre 36,06% si 1942,43% in functie de zona de amplasare a imobilului).  

"Cresterea uriasa a impozitului pe constructii are efecte negative semnificative, costand in: diminuarea numarului de intreprinderi (cel putin 10% din microintreprinderi urmand a se desfiinta ca urmare a cresterii costurilor de functionare); reducerea activitatii IMM-urilor si decapitalizarea lor (cca. 30% din microintreprinderi urmand a-si diminua activitatea), ceea ce va genera desfiintarea unui numar de aproximativ 100.000 de locuri de munca, cu diminuarea veniturilor bugetare aferente acestora rezultate din impozitele si contributiile de asigurari obligatorii aferente salariilor noilor angajati, din TVA, taxe si impozite si cu amplificarea cheltuielilor sociale ale statului aferente persoanelor disponibilizate", se subliniaza in comunicat.

Impozitarea sediului firmei ca locuinta, inca in stadiu de proiect

CNIPMMR a solicitat autoritatilor si impozitarea ca locuinta a sediilor firmelor mici si micro, si, aparent, statul a tinut cont de aceste solicitari. In proiectul de modificare a Normelor de aplicare a Codului Fiscal, publicat de Ministerul Finantelor, se mentioneaza ca sediile mentionate se impoziteaza ca locuinta daca nu se deduc utilitatile pe firma.

Insa proiectul de mentionat ar fi trebuit aprobat pana la finalul lunii februarie, dar ministrul de resort, Anca Dragu, declara recent ca este inca in circuitul de avizare. 

Conform informatiilor din proiect, proprietarii persoane fizice de cladiri cu destinatie mixta vor fi obligati sa declare pe propria raspundere ca, desi desfasoara activitate la sediu, nu deduc utilitatile. Totodata, dispare obligatia de a completa unele rubrici din declaratia care se depune la taxe locale si, implicit, cerinta de a aduce anumite documente.

In plus, este clarificata sintagma „cheltuieli cu utilitatile”. Potrivit proiectului, acestea sunt cheltuieli comune aferente imobilului, energia electrica, gaze naturale, termoficare, apa, canalizare.

No comments:

Post a Comment