Tuesday, February 9, 2016

Prima Casa nu dispare, ci accelereaza

Programul Prima Casa nu numai ca nu dispare, asa cum ameninta bancile, dar chiar accelereaza. In ianuarie, numarul mediu de solicitari pe zi era de 150, dar in ultima perioada a ajuns la 240, potrivit Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM). 
Porivit unui comunicat al institutiei, programul s-a derulat fara intreruperi, astfel ca de la inceputul anului 2016 au fost acordate peste 1.500 de garantii, cu o valoare totala care a depasit 133 de milioane de lei.

„Programul Prima Casa se desfasoara in bune conditii, in conformitate cu prevederile legale. In anul 2016, in cadrul Programului este disponibil un plafon total de garantare in valoare de aproximativ 1,69 milioane de lei. Toate bancile participante in program dispun de plafon aprobat si comunicat potrivit legii, in vederea acordarii de credite garantate in cadrul programului”, informeaza FNGCIMM.

Si Ministerul Finantelor Publice a precizat, recent, ca nicio institutie bancara prezenta in program nu si-a anuntat intentia de a se retrage.

Precizarile institutiilor statului vin dupa ce mai multe banci au amenintat ca ies din program din cauza incertitudinii garantiei statului in cazul aprobarii legii privind darea in plata. 

Insa, datele de la FNGCIMM contrazic temerile declarate ale bancilor, mai ales ca atat in forma initiala cat si in urma amendamentelor depuse, legea  privind darea in plata urmeaza sa se aplice inclusiv creditelor aflate in derulare.

No comments:

Post a Comment