Wednesday, December 2, 2015

Piata RASDAQ dispare dupa 20 de ani

O fila din istoria recenta a pietei de capital din Romania se incheie dupa aproape 20 de ani. Infiintata in 1996, RASDAQ a aparut ca piata complementara a Bursei de Valori Bucuresti, dar a tras cortina in urma cu o luna. Autoritatile au decis, in urma cu doi ani, inchiderea acesteia si transferul societatilor listate pe piata principala. 

Insa bilantul nu este pe masura asteptarilor Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), predecesoarea Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF). Acesta spera ca toate cele 1.152 de companii tranzactionate la momentul respectiv pe RASDAQ sa se mute pe BVB. 

Doar 311 societati de pe RASDAQ au ramas in ringul bursier


Potrivit datelor furnizate de ASF, doar 311 societati au ramas la tranzactionare in regim bursier, pe piata principala sau in sistem alternativ, iar 562 de emitenti au fost retrasi de la tranzactionare.

Dintre companiile ramase la tranzactionare, cinci s-au transferat pe piata reglementata administrata de BVB, respectiv Albalact Alba Iulia, cu o capitalizare bursiera de 200,4 milioane de lei, IAR Brasov - capitalizare bursiera 132,15 milioane de lei, Prebet Aiud -  capitalizare bursiera 10,25 milioane de lei, Mecanica Fina SA Bucuresti - capitalizare bursiera 25,9 si Romcab Tg. Mures -  capitalizare bursiera 89,17 milioane de lei.

Alte 271 de societati sunt pe sistemul alternativ de tranzactionare administrat de  BVB, cu o capitalizare bursiera cumulata de 4,34 milioane de lei, care reunesc 36.781 de salariati si au 824.767 de actionari. De asemenea, 35 de societati se tranzactioneaza pe sistemul alternativ administrat de Sibex, cu o capitalizare bursiera de 258,27 milioane de lei. 

Activitatea pietei RASDAQ si a pietei valorilor mobiliare necotate a incetat de drept la 12 luni de la data intrarii in vigoare a legii care prevede desfiintarea pietei, respectiv la 27.10.2015. 

ASF: Actionarii nemultumiti sa se adreseze justitiei

Potrivit ASF, la finalul celor 12 luni, 562 de societati au disparut de pe piata bursiera. Pentru actiunile pentru care au fost depuse cereri de retragere pana la momentul incetarii de drept a activitatii pietei RASDAQ, respectivele societati au platit, conform informatiilor transmise la ASF, 123 milioane de lei pentru un numar de 4.419 actionari. 

”Dupa incetarea activitatii pietei RASDAQ, actionarii care se considera prejudiciati prin nefinalizarea procedurii de retragere se pot adresa, pentru satisfacerea drepturilor lor, instantelor de judecata competente. Aceste persoane pot invoca in favoarea lor inclusiv actele individuale sanctionatorii emise de ASF in care autoritatea a constat incalcarea prevederilor legale”, se mai arata in comunicatul ASF.

No comments:

Post a Comment