Tuesday, September 29, 2015

Lege pentru limitarea sumei pe care recuperatorul o poate cere debitorului

Activitatea firmelor de recuperare de credite nu este reglementata in Romania, fapt pentru care debitorii reclama foarte des abuzuri ale angajatilor acestora. Acest fapt a fost recunoscut, recent, si de reprezentantii Asociatiei firmelor din domeniu. Insa actele normative initiate pana acum s-au pierdut pe drum. 

In prezent se afla in Senat, in faza dezbaterii in plan, un proiect de lege care, daca va trece de Parlament, va limita sumele pe care firmele de recuperare au dreptul sa le ceara debitorului la dublul sumei pe care au platit-o bancii in momentul achizitionarii creantelor. Proiectul a obtinut raport favorabil de la Comisia pentru buget, finante, activitate bancara si piata de capital si de la Comisia juridica din Senat. 

“Concret, initiativa legislativa prevede un lucru foarte clar: creantele cesionate pot fi valorificate pana la un prag maxim, reprezentand dublul sumei din valoarea de cesiune a creantei prevazute in contract, dar fara sa depaseasca debitul principal. Daca o creanta este cumparata cu 5%, valoarea maxima ce se poate recupera de la debitori va fi de 10%. Aceasta initiativa vine in sprijinul debitorilor si pentru descurajarea firmelor de recuperari creante, puse pe capatuiala. Debitorii au astfel o sansa sa ajunga la intelegere cu creditorii, dar intelegerea sa fie, de aceasta data, rezonabila”, a scris senatoarea Steliana Miron, initiatoarea proiectului, pe un site de socializare. 

In opinia sa, daca proiectul este aprobat, recuperatorii nu vor mai fi atat de interesati ca acum sa cumpere creante si vor fi mult mai motivati sa negocieze cu clientii.

Impozitarea cu 85% a profitului din executarea creantelor bancare cesionate, blocata in Senat

Insa, un alt proiect initiat de aceeasi senatoare s-a pierdut pe drum. La inceputul acestui an acest proiect, care propunea impozitarea cu 85% a profitului din executarea creantelor bancare cesionate, primise, de asemenea, raport favorabil de la cele doua comisii. Varianta agreata, ulterior, de Comisia de Buget Finante din cadrul Senatului a fost aceea ca pana la 50% din debitul restant cesionat de banci sa fie impozitat cu 25%, iar ce depaseste 50% din acest debit sa fie impozitat cu 85%.

Intre timp, situatia s-a schimbat din nou, iar senatoarea a lansat o platforma pe o retea de socializare in care-i invita pe romani sa-si exprime punctul de vedere vizavi de proiectul legat de impozitarea creantelor bancare, pentru ca subiectul a generat discutii aprinse in comisiile de specialitate din Senat. Potrivit initiatoarei, propunerile initiale au fost inlocuite cu altele, care la randul lor au suferit alte modificari.

No comments:

Post a Comment