Friday, June 19, 2015

Deputatii au respins infiintarea Comisiei pentru RCA

Deputatii au respins infiintarea unei Comisii parlamentare de ancheta pe piata asigurarilor RCA. Proiectul a obtinut 117 voturi pentru, insa 135 de deputati au votat impotriva, iar sase s-au abtinut. Solicitarea de infiintare a unei comisii de ancheta, adresata Biroului permanent al Camerei, a fost semnata de mai multi deputati PNL.

Potrivit proiectului de hotarare, Comisia ar fi trebuit sa verifice toate notele de fundamentare care au stat la baza adoptarii ordinelor, normelor si instructiunilor emise de ASF in anii 2013-2014 in domeniul asigurarilor obligatorii si facultative auto. In plus, Comisia ar fi trebuit sa verifice modul in care societatile de asigurari-reasigurari au raportat sustenabilitatea economico-financiara si in ce mod au fost acoperite eventualele pierderi din anii anteriori prin majorarea primelor de asigurare in 2014-2015. 


De asemenea, se avea in vedere analiza motivelor pentru care ASF nu a sesizat Consiliul Concurentei privind posibilitatea existentei unor situatii de concurenta neloiala pe piata asigurarilor din Romania. 
Aceeasi Comisie ar fi fost mandatata sa verifice modul in care este aplicat si respectat sistemul bonus-malus in evaluarea primelor de asigurare. 

O sarcina a Comisie ar fi fost sa analizeze motivele pentru care Autoritatea de Supraveghere Financiara nu a sesizat Autoritatea pentru Protectia Consumatorului in cazul unor societati de asigurari-reasigurari acuzate de refuz nejustificat de plata de catre mii de asigurati.

No comments:

Post a Comment