Wednesday, May 20, 2015

Ce stiu romanii despre pensiile private

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a primit, in primul trimestru din acest an, 335 de petitii privind pensiile private. Printre cele mai importante aspecte sesizate se numara si suspiciuni de frauda privind incheierea unui act de aderare fals dar si diverse conditionalitati impuse de administratorii de fonduri participantilor.   

De asemenea, au fost depuse sesizari cu privire la apartenenta la fondul de pensii private sau la imposibilitatea de a putea beneficia de dreptul la pensia facultativa anterior varstei de 60 ani, desi participantul avea calitatea de pensionar in Pilonul I. 

In plus, participantii au mai reclamat lipsa unei informari corecte, modul de calcul a contributiilor; accesul la date despre contul individual, dar si  refuzul administratorului de a acorda datele necesare. 

In cazul unor cereri de retragere din sistem, participantii s-au lovit de invocarea existentei unui randamentul negativ a fondului si de clauze. 

De asemenea, au fost reclamate modificarea conditiilor initiale ale prospectului pe parcursul executarii contractului si neprecizarea in continut a conditiilor aplicabile la momentul deschiderii dreptului la pensie (lipsa legii in acest sens). 

"Ce reiese din petitii? In primul rand lipsa unei informari a participantilor la sistemul de pensii private, atat in ceea ce priveste apartenenta la fondul de pensii la care a aderat, cat si privitor la sistemul de pensii private, aspecte privind functionarea acestuia si drepturile si obligatiile care apartin partilor implicate", a declarat Calin Rangu, director pentru Protectia Consumatorilor in cadrul ASF, in Conferinta FIAR 2015. 

Totodata, alte aspecte importante care reies din sesizarile si reclamatiile formulate denota nivelul de educatie financiara scazut al populatiei, lipsa unor prevederi legale inclinate nevoilor consumatorilor, precum si lipsa unei relationari complete si corecte dintre administrator si participant. 

Potrivit unei prezentari sustinute de oficialul ASF, fiecare participant poate afla in orice moment informatii despre suma de bani din contul sau individual la fondul de pensii privat, precum si despre investitiile efectuate.

Totodata, pe site-urile administratorilor se afla postate informatii generale cu privire la evolutia volumului de active aflate in administrare, valoarea unitara a activelor nete si implicit randamentul investitional obtinut. 

"Informarea corecta este cea mai buna masura de siguranta! (...) Accesul la educatie financiara este deosebit de important, mai ales in contextul dificil al pietelor financiare din intreaga lume", a mai spus Rangu. 

In acest sens, pentru viitor, ASF intentioneaza sa deruleze o serie de proiecte educationale destinate publicului larg cu privire la sistemul de pensii private. 

Totodata, se au in vedere activitati de informare a consumatorului referitor la drepturile sale, activitati de indrumarea consumatorului pentru depunerea de petitii precum si cresterea nivelului de constientizare referitor la modalitatile de evitare a fraudelor si inselaciunilor.

De asemenea, ASF are in vedere publicarea editiilor revizuite ale Ghidului Pilon II si Ghidului Pilon III cat si realizarea de exercitii de tip Mystery Shopping dedicate sistemului de pensii private.

No comments:

Post a Comment