Wednesday, March 25, 2015

Crestere spectaculoasa a despagubirilor pentru vatamari si daune morale

Despagubirile platite de companiile de asigurari pentru vatamari corporale si daune morale au crescut de 11 ori din 2008 incoace si au ajuns sa reprezinte un sfert din sumele achitate in contul politelor auto obligatorii. Fata de 2013, anul trecut aceste despagubiri au crescut cu o treime, la 470 de milioane de lei.

Despagubirile totale achitate de companiile locale de asigurari pe polite auto obligatorii au crescut cu circa 2% anul trecut,la aproape 1,96 miliarde de lei. Acestea detin o pondere de 48% din totalul daunelor achitate pe segmentul asigurarilor generale, se arata intr-un raport al Autoritatii de Supraveghere Financiara.
Cele mai mari daune RCA au fost achitate de Astra Asigurari, 339 milioane de lei, Carpatica, 315 milioane de lei, Euroins, 293 milioane de lei, si Omniasig, 224 milioane de lei. Aceste companii se afla si in fruntea clasamentului in functie de primele brute subscrise pe acest segment.

Cresterea daunelor pentru vatamari si decese din ultimii ani vine si pe fondul unor schimbari de legislatie generate de alinierea la standardele europene. Astfel, nivelul maxim al unei daune nepatrimoniale a fost majorat de la 750.000 de euro la 5 milioane de euro, iar cel al daunelor materiale de la 150.000 de euro la un milion de euro.

No comments:

Post a Comment