Friday, October 9, 2015

Sven Giegold (PE): Romania refuza accesul institutiilor europene la documente fiscale

Romania este acuzata de un membru al Parlamentului European (PE) ca refuza accesul celorlalte state ale Uniunii Europene la informatii din domeniul fiscal. Alte 13 state europene sunt, de asemenea, nominalizate ca fiind complet netransparente in ceea ce priveste sistemele de impozitare. 

„Cer Romaniei sa inceteze cu secretomania si sa ofere Parlamentului European acces la documente. Lipsa de cooperare in lupta impotriva dumpingului fiscal este pusa pe nota de plata a celor care platesc taxele corect”, a declarat europarlamentarul Sven Giegold, responsabil cu politicile financiare si economice din Grupul Verzilor/Alianta Libera Europeana.

El a nominalizat tarile care blocheaza accesul la documente fiscale sau ignora cererile Comisiei Europene in acest sens, respectiv: Belgia, Estonia, Finlanda, Grecia, Ungaria, Letonia, Luxemburg, Malta, Olanda, Romania, Slovenia, Spania, Suedia si Marea Britanie.

Celelalte 14 state membre (printre care se numara Germania, Franta si Italia, precum si paradisuri fiscale ca Austria, Cipru si Irlanda) au permis accesul la aceste informatii, chiar daca in unele cazuri acesta este limitat, afirma intr-o luare de pozitie europarlamentarul citat. 

Declaratiile membrului PE  vin in contextul in care Comisia Europeana a anuntat, in urma cu doua zile, ca ministrii de Finante din Uniunea Europeana au ajuns la un acord privind schimbul automat de informatii in domeniul fiscal, pentru combaterea evaziunii si a favorizarii unor companii in detrimentul altora. 

Paradisurile fiscale se tem de investigatiile Parlamentului European 

„Dupa o intarziere de cateva luni, membrii Comisiei Speciale TAXE a Parlamentului European ar putea avea acces la unele documente interne ale Comisiei Europene, Consiliului si ale statelor membre. Accesul la informatii va fi permis insa doar intr-o camera de citit, fara ca membrii comisiei sa aiba posibilitatea sa ia notite sau sa dezvaluie ulterior continutul documentelor”, a spus oficialul european. 

Sven Giegold sustine ca institutiile europene au dreptul sa solicite mare parte din aceste documente, insa nu reusesc sa isi impuna autoritatea. „Un parlament puternic, cum este Parlamentul European, nu trebuie sa implore pentru obtinerea propriilor drepturi, ci trebuie sa isi foloseasca prerogativele pentru a se face auzit. Parlamentul trebuie sa adopte solutiile legale, daca accesul la documente va fi in continuare restrictionat”, a mai spus reprezentantul Verzilor. 

In opinia sa, modul in care este tratata aceasta problema in prezent este scandalos. „Este clar ca paradisurile fiscale din Europa se tem de investigatiile Parlamentului European. Este scandalos faptul ca accesul la documente este obstructionat. Chiar daca statele membre se intorc la o atitudine mai democratica, conditiile de acces la documente raman scandaloase”, a mai spus oficialul european. 

Comisia speciala TAXE a Parlamentului European a fost infiintata in primavara acestui an pentru a investiga acuzatiile la adresa unor state membre UE de favorizare a marilor corporatii multinationale in materie de impozitare. Comisia ar urma sa isi finalizeze lucrarile in aceasta toamna, prin prezentarea unui raport care sa fie votat de Parlamentul European.

No comments:

Post a Comment