Monday, September 21, 2015

Dolarul scade in raport cu toate valutele

Saptamana care se incheie a fost marcata de asteptarea deciziei Rezervei Federale Americane (Fed) cu privire la dobanda de politica monetara. Insa institutia americana i-a surprins pe cei care estimau o majorare a dobanzii, si a mentinut indicatorul la nivelul aproape de zero stabilit inca din 2008. 

In plus, banca centrala a SUA a redus estimarea privind nivelul dobanzii pe termen lung, semn ca economia americana este mai putin solida decat considera anterior institutia, pentru a putea suporta inasprirea politicii monetare. 

Decizia Fed a inversat evolutia actiunilor pe Wall Street, dupa cresterea din prima parte a zilei, iar dolarul a intrat imediat in declin fata de principalele valute. Comparativ cu moneda europeana, dolarul a scazut cu 0,8%, la 1,1395 dolari pe unitate, cel mai redus nivel atins dupa 26 august.

Moneda americana a pierdut cinci bani in fata leului intr-o zi

Si pe piata din Romania, dolarul a pierdut in fata leului aproape cinci bani, in sedinta de vineri, dupa decizia de joi seara a Fed. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a calculat un curs de 3,8638 lei/dolar, in scadere cu 4,81 bani (1,23%) in comparatie cu cotatia de joi, de 3,9119 lei/dolar. Cursul leului de vineri a fost si peste inchiderea din urma cu o saptamana, de  3,9188 lei/dolar. 

Leul s-a apreciat vineri si in raport cu moneda unica europeana, insa nu la fel de puternic, iar BNR a anuntat o cotatie de 4,4211 lei/euro, in scadere cu 0,56 bani (0,13%) fata de cea din sedinta precedenta - de 4,4267 lei pentru un euro. Moneda nationala a ramas, insa, pe pierdere in raport cu euro fata de vinerea trecuta, cand cursul BNR a fost de 4,4159 lei/euro. 

Francul creste in ciuda eforturilor Bancii Elvetiei

Francul elvetian a revenit pe crestere in aceasta saptamana in raport cu moneda nationala, dupa ce a testat pragul de 4 lei. Vinerea trecuta, francul era cotat la 4,0114 lei, cel mai mic curs din 15 ianuarie pana in prezent, insa ulterior a revenit pe crestere si a inchis saptamana la 4,0379 lei/franc, desi Banca Nationala a Elvetiei  a decis joi sa mentina nemodificata dobanda de politica monetara in teritoriu negativ, pe motiv ca francul elvetian este inca semnificativ supraevaluat.

No comments:

Post a Comment