Wednesday, May 6, 2015

Prima Casa ramane baza creditarii si in viitor

Creditarea bancara va fi sustinuta, si in urmatorii ani, de programul Prima Casa. Insa bancherii spera si intr-o revigorare a crediteor pentru firme odata cu deblocarea accesarii fondurilor europene. 

Potrivit unui studiu realizat de Deloitte, creditarea va creste cu cu 2,3% in 2015 si de 4,3% in 2016. 

"In Romania, creditele totale au fost in scadere, dar se asteapta o redresare treptata, avand in vedere ca redresarea economica devine mai bine fundamentata. Creditele corporate au fost in scadere cu 5% in 2013, fata de 2012, si cu 6,3% in 2014, fata de 2013, ca urmare a standardelor de creditare inasprite, si se confrunta cu dificultati rezultate din cauza accelerarii write-off-urilor (stergerea creditelor neperformante din bilanturi - n. r.)", releva datele studiului realizat de compania de consultanta la cererea Consiliului Patronatelor Bancare din Romania (CPBR).

Potrivit documentului, creditarea firmelor ar urma sa se redreseze din acest an. "Ne asteptam la o crestere precauta, de 2,1% in 2015 si la o crestere mai optimista, de 4,1%, in 2016 - influentata probabil si de faptul ca previziunea pe termen scurt este, de obicei, mai predispusa la scenarii de crestere realiste/pesimiste spre deosebire de previziunea pe termen lung, in care exista inca speranta de deblocare a absorbtiei de fonduri europene", a afirmat Oana Petrescu, director executiv al CPBR si partener Deloitte Romania. 

No comments:

Post a Comment