Monday, May 25, 2015

Autoritatile poloneze someaza Raiffeisen in problema francilor elvetieni

Raiffeisen Bank International (RBI) a fost somata de Autoritatea de Supraveghere Financiara (KNF) din Polonia sa isi asume raspunderea pentru portofoliul de imprumuturi in franci elvetieni de la subsidiara sa poloneza - Raiffeisen Polbank. Acest avertisment vine in contextul in care banca austriaca a scos la vanzare filiala din Polonia.
”KNF isi mentine opinia ca un investitor care paraseste Polonia trebuie sa-si asume raspunderea pentru portofoliul de imprumuturi in franci elvetieni, astfel incat entitatile care sunt deja prezente pe piata poloneza sa nu poarte povara unor riscuri suplimentare”, a afirmat un purtator de cuvant al institutiei, Lukasz Dajnowicz, citat de Reuters.

Banca austriaca a anuntat ca a ajuns la un acord cu autoritatile de reglementare privind modul in care va fi vanduta subsidiara din Polonia, Raiffeisen Polbank, dupa ce, in ianuarie, al doilea mare creditor din Europa emergenta anunta vanzarea  subsidiarelor din Polonia si Slovenia si reducerea operatiunilor internationale.

In aprilie, directorul general al RBI, Karl Sevelda, anunta ca banca austriaca ar putea garanta unele imprumuturi in franci elvetieni la subsidiara sa din Polonia, pentru a sprijini vanzarea acestei afaceri.

Seful grupului bancar austriac a reafirmat ca in Polonia creditele denominate in franci au fost acordate aproape in intregime unor clienti buni-platnici, astfel incat este putin probabila nerambursarea acestor imprumuturi. 

Decizia neasteptata a Bancii Nationale a Elvetiei din 15 ianuarie de a elimina pragul minim al cursului de schimb euro-franc a condus la deprecierea cu 22% a zlotului polonez in raport cu francul, ceea ce a provocat dificultati pentru cele aproximativ 550.000 de familii din Polonia care au credite în franci. Majoritatea imprumuturilor au fost contractate inainte de criza financiara, cand zlotul polonez era relativ puternic in raport cu francul. 

Pe lista institutiilor cu portofolii mari de credite in franci elvetieni se numara Getin Noble Bank (actionarul majoritar al Idea Bank- fosta RIB), PKO BP, BPH, BZ WBK, mBank, precum si diviziile din Polonia ale Millennium si Raiffeisen.

No comments:

Post a Comment