Thursday, May 28, 2015

Acces tot mai redus la credite pentru IMM

Accesul dificil la finantare ramane principala problema a intreprinderilor mici si mijlocii din Romania. In anul 2014, 91,52% din IMM-urile din Romania s-au autofinantat, ponderea acestora crescand de 1,42 ori fata de 2009. In acelasi timp, 22,43% din IMM-uri au obtinut credite bancare, dar ponderea este in scadere de 2,27 ori  fata de 2009. 

Datele au fost publicate de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) care lanseaza, astfel, un apel la cresterea accesului si diversificarea surselor de finantare pentru IMM-uri. 

In acest scop, organizatia solicita punerea in aplicare a Legii 62/2014 de modificare a Legii IMM-urilor, astfel incat sa se aloce 0,4% din PIB pentru finantarea programelor destinate acestor societati. 

De asemenea, se solicita operationalizarea fondurilor speciale pentru IMM-uri, similare cu cele din UE, dar si publicarea in mod centralizat si actualizarea permanenta a informatiilor privind toate programele si masurile de sustinere aplicabile IMM-urilor. 

In plus, Consiliul propune diversificarea seviciilor de garantare si contragarantare, recapitalizarea Fondurilor de profil si valorificarea intr-o masura mai mare a garantiilor acordate de aceste fonduri. Imbunatatirea politicilor bancilor cu capital de stat, respectiv CEC Bank si Eximbank, in relatia cu IMM-urile este o alta solicitare a CNIPMMR. 

Pe de alta parte, Consiliul considera ca este necesara imbunatatirea cadrului legal privind stimularea investitiilor si a schemelor de ajutor de stat, dar si sustinerea crearii de locuri de munca prin facilitati fiscale si masuri de stimulare a ocuparii. 

Imbunatatirea absorbtiei fondurilor europene, cresterea accesului IMM-urilor la achizitii publice, plata la timp a lucrarilor, dezvoltarea de arcuri industriale si tehnologice sunt alte masuri considerate necesare de Consiliul IMM-urilor pentru dezvoltarea acestora si, implicit, a economiei. 

CNIPMMR a lansat, recent, Indicele de Incredere al IMM-urilor, un nou instrument de evaluare a situatiei firmelor din Romania dupa modelul altor state. „Este utilizabil pentru a determina factorii de decizie nationali sa actioneze pentru imbunatatirea mediului de afaceri”, se arata intr-un comunciat al Consiliului. 

Indicele are trei componente:  indicele de performanta - evaluari ale performantei actuale in afaceri,  indicele creditari - situatia privind creditele curente, si indicele privind asteptarile - evaluari ale perspectivei in afaceri. „Analiza a fost realizata in parteneriat cu Banca Comerciala Feroviara”, se mentioneaza in comunicatul citat.

No comments:

Post a Comment