Wednesday, April 22, 2015

Cine sugruma activitatea firmelor

Statul roman mentine reglementari inutile care aduc costuri suplimentare si pun piedici oamenilor de afaceri, considera majoritatea firmelor romanesti, potrivit unui studiu realizat de Camera de Comert si Industrie a Romaniei . De asemenea, majoritatea firmelor chestionate acuza coruptia din administratia publica.

Conform realizatorilor studiului, "exista un optimism moderat" pentru 2015, dar firmele din Romania identifica cinci aspecte "care sugruma activitatea economica si limiteaza dezvoltarea economiei reale si crearea de locuri de munca".Primul este legat de nivelul foarte ridicat al fiscalitatii. Apoi vin legislatia care contine multe prevederi inutile, invechite sau impovaratoare, incoerenta dintre institutii, inclusiv pentru ca acestea nu au bazele de date corelate, coruptia din administratia publica si starea educatiei nationale care nu reuseste sa pregateasca specialistii de care are nevoie economia reala. 

58% dintre companiile chestionate considera ca "statul mentine numeroase reglementari inutile si costisitoare". In plus, peste 80% dintre companii reclama legislatia instabila si nivelul ridicat al fiscalitatii, urmate de starea infrastructurii rutiere drept aspectele cu cel mai mare impact negativ asupra activitatii lor.

In privinta contactului oamenilor de afaceri cu institutiile statului, aproape 50% dintre companii reclama consumul mare de timp. 

In context, 87% dintre companii vor sa interactioneze cu un singur organ de control, dupa model german, se mai arata in studiu.

No comments:

Post a Comment