Saturday, April 25, 2015

Bani pentru sprijinirea IMM-urilor

Guvernul a aprobat deblocarea sumei de 15 milioane lei, aferente lunii aprilie, pentru derularea programelor finantate anual de la bugetul de stat in scopul sprijinirii sectorului intreprinderilor mici si mijlocii. Suma reprezinta a doua transa deblocata in acest an din suma totala de 70 de milioane de lei alocata prin Legea Bugetului. 

In luna martie a fost deblocata de catre Guvern suma de 10 milioane de lei.

Unul dintre programele implementate de ministerul IMM-urilor si finantate din  bugetul de stat pentru infiintarea sau dezvoltarea de noi IMM-uri este programul START. Prin acesta, tinerii intreprinzatori pot beneficia de alocatii financiare nerambursabile de maximum 90% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, dar nu mai mult de 125.000 lei/beneficiar.

Programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii debutanti in afaceri -SRL-D. Programul SRL-D (Societate cu Raspundere Limitata - Debutant) vizeaza acordarea de sprijin oricarui cetatean roman care doreste sa isi deschida o afacere (si care nu a mai avut una pana acum). Acestia pot accesa un credit nerambursabil reprezentand cel mult 50%, dar nu mai mult de 10.000 euro, din valoarea totala a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri, pentru care face dovada surselor de cofinantare.

Programul de dezvoltare si modernizare a activitatilor de comercializare a produselor si serviciilor de piata - COMERT. Programul urmareste: intarirea capacitatii operatorilor economici de promovare a produselor si serviciilor de piata, precum si dezvoltarea si modernizarea activitatii comerciantilor si prestatorilor de servicii de piata. Prin acest program, beneficiarii eligibili primesc o valoare a alocatiei financiare nerambursabile (AFN) de maximum 90% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile efectuate (exclusiv TVA),  dar nu mai mult de 135.000 lei/beneficiar.

Acestea sunt doar cateva din programele implementate de ministerul IMM-urilor si finantate din  bugetul de stat pentru infiintarea sau dezvoltarea de noi IMM-uri.

No comments:

Post a Comment