Friday, March 27, 2015

Guvernul introduce penalitatea de nedeclarare a taxelor si impozitelor

Persoanele fizice si firmele care nu isi declara impozitele datorate statului, ce depasesc cuantumul de 50 lei, vor fi obligate sa achite o "penalitate de nedeclarare" de 0,06% pe zi. Aceasta penalitate va fi dublata daca datoria rezulta din acte de evaziune constatate de catre organele judiciare.
Potrivit proiectului Codului de Procedura Fiscala, penalitatea de 0,06% pe zi se va percepe pentru nedeclararea sau declararea incorecta a impozitelor si taxelor. Persoanele fizice si firmele care vor plati aceasta penalitate de nedeclarare nu vor fi scutite de achitarea dobanzii aferente datoriilor.



Daca datoria va fi stinsa prin plata sau compensare ori este esalonata la plata, cuantumul penalitatii va fi redus cu 50%. Penalitatea nu va fi aplicata pentru sume de plata mai mici de 50 de lei. 

In schimb, dobanda in cazul platii cu intarziere a obligatiilor fiscale administrate de ANAF va fi redusa la 0,02% pe zi de intarziere, fata de 0,03% in prezent. Acest nivel zilnic corespunde unui nivel anual de 7,3%, la care se adauga si nivelul de 7,3% al penalitatilor de intarziere, rezultand un nivel total al accesoriilor de 14,6% pe an.

No comments:

Post a Comment