Friday, March 6, 2015

Firmele din constructii apeleaza cel mai mult la factoring, iar cele din farma cel mai putin

Piata de factoring a atins 2,7 miliarde de euro in 2014, situandu-se la aproximativ acelasi nivel cu 2013, dupa ce in primele sase luni ale anului semnalau o scadere a pietei de 9% comparativ cu aceeasi perioada a anului 2013. 

Cele mai multe finantari prin factoring au fost obtinute de firmele din constructii, in timp ce companiile farmaceutice au accesul limitat la aceasta forma de finantare din cauza intarzierlor la plata si a biroctariei.

Potrivit unui studiu realizat de Asociatia Romana de Factoring (ARF), domeniul constructiilor a obtinut cea mai mare parte a finantarilor din totalul operatiunilor de factoring intern derulate in 2014, cu o pondere de 23,82%. 

“O parte importanta din sectorul constructiilor a fost finantata prin operatiuni de factoring, iar datele noastre arata ca sumele s-au ridicat la peste 520 de milioane de euro. Cele mai multe astfel de finantari s-au inregistrat in a doua parte a anului, odata cu deblocarea timida a unor investitii si reluarea unor proiecte private”, a declarat presedintele Asociatiei, Bogdan Rosu.

Totusi, sectorul constructiilor a inregistrat o scadere de la o pondere de 32,8% din totalul operatiunilor de factoring intern in 2013, pe fondul scaderii investitiilor publice si a marilor proiecte de dezvoltare si infrastructura, se arata in comunicatul ARF. 

In acest context, potrivit ARF, multe firme din constructii si-au redus activitatea si personalul, au intrat in somaj tehnic sau chiar insolventa, pe acest sector, rata de neperformanta situandu-se la aproximativ 28%-30% (conform datelor BNR

Dupa sectorul constructiilor, o pondere importanta in totalul operatiunilor de factoring a detinut-o domeniul FMCG, urmat de auto&echipamente (11,74%) si agricultura&produse alimentare (10,29%).

Cel mai mic procent de finantari prin factoring intern a fost inregistrat in sectorul farma (2,5%), in special din cauza intarzierilor mari la plata si a birocratiei din domeniu.

Conform studiului, comportamentul  la  plata  al  debitorilor  se  imbunatateste  semnificativ  ca urmare a cesunii de creante specifice contractelor de factoring, astfel ca, fata de anul 2013, intarzierea medie la plata a debitorilor fata de termenele contractuale s-a redus in 2014 cu aproximativ 7%.

Studiul de piata urmareste si profilul companiilor care acceseaza solutiile de factoring. Astfel, cele mai mari volume derulate prin  factoring in 2014 provin de la companii cu cifre de afaceri de peste 50de milioane de euro (43,30% ). Aportul companiilor cu cifra intre 5 si 50 de milioane de euro a fost  de 36,40%, in timp ce 20,30% provin de la companiile cu afaceri sub 5 milioane de euro.

Studiul realizat de ARF are la baza informatii furnizate de membrii asociatiei, precum si de la alte institutii financiare non-membre.

No comments:

Post a Comment