Saturday, February 21, 2015

BCE publica dezbaterile interne pe tema achizitiei de obligatiuni grecesti

Banca Centrala Europeana (BCE) a decis sa dea publicitatii, joi, primele extrase de la o reuniune de politica monetara, oferind publicului informatii cu privire la sprijinul sau opozitia care au existat luna trecuta cand BCE a luat decizia istorica de a incepe sa cumpere obligatiuni guvernamentale, transmite Reuters.

Minutele vor oferi informatii detaliate, dar numele vor fi omise pentru a proteja identitatea  guvernatorilor bancilor centrale. 

Pietele si analistii se vor concentra asupra dezbaterilor cu privire la deciziile sensibile, de exemplu cat de mare a fost opozitia fata de intentia BCE de a demara un program de relaxare cantitativa si daca au existat discutii cu privire la datoriile Greciei si finantarea oferita bancilor grecesti.

“Interesant este ca decizia cu privire la programul de relaxare cantitativ? a fost atat de puternic contestata incat aceste minute ne vor oferi o imagine mai clara cu privire la consensul care a stat in spatele sau”, a declarat un economist al Goldman Sachs.

Prin publicare acestor minute, BCE urmeaza o linia deja practicata de Rezerva Federala American? si alte mari banci centrale, precum cea a Japoniei sau a Angliei. 

Desi informatiile publicate sunt similare cu cele publicate de alte banci, presiunea de a evita dezvaluirea de nume este mai mare pentru BCE pentru ca printre cei 25 de membri ai comitetului de politica monetara se numara si cei 19 guvernatori de banci centrale din zona euro. Ingrijorarea acestora este ca, prin dezvaluirea numelor lor, ar putea fi supusi la presiuni in tarile lor pentru ca au aprobat masuri contrare cu interesele pietei interne.

De asemenea, aceste extrase vor oferi o imagine referitoare la cat de tensionate sunt dezbaterile de politica monetara in Europa. Spre deosebire de SUA, blocul euro este compus din 19 tari diferite, precum Germania sau Cipru, iar diviziunile dintre statele membre se fac simtite si la reuniunile guvernatorilor de banci centrale.

No comments:

Post a Comment