Friday, December 12, 2014

Economia merge bine in Romania. Economia gri

Romania are una dintre cele mai mari economii gri din UE se arata intr-un raport PwC, de 28% din PIB fata de o medie UE de 18% si 24% media statelor din Europa Centrala si de Est (suntem depasiti in acest sens doar de Bulgaria).

Avem de asemenea unul dintre cele mai reduse grade de colectare a taxelor ca pondere in PIB, 29% pentru anul 2012 comparativ cu 49% in Danemarca, 47% Franta sau 39% in Ungaria. 

In ceea ce priveste gradul de colectare TVA, Romania este pe ultimul loc in  UE, cu doar 56% din suma potentiala in 2012, in comparatie cu un grad de colectare de 95% in Olanda si Finlanda, sau 91% in Slovenia, media europeana fiind de 81%. 
Studiul PwC nu spune nimic insa despre colectarea impozitului pe profit, datele in acest sens fiind la fel de ingrijoratoare (aproximativ 20% din potential dupa datele noastre, multumita optimizarilor fiscale practicate pe scara larga).

Efect al economiei gri, ponderea numerarului in circulatie trece de 60% din PIB potrivit PwC, de 6 ori mai mare decat nivelul din zona Euro, in timp ce ponderea platilor cu cardul este de doar 4,4% din PIB, de peste 3 ori mai mica decat media UE si de peste 4 ori mai mica decat media vestului Europei. 

Explicatiile sunt aici si inchiderea brusca a robinetului creditarii din Romania si politica mult prea generoasa de taxe si comisioane a bancilor locale.

No comments:

Post a Comment