Friday, December 12, 2014

Rusia a gasit alternative la MasterCard si Visa

Sistemul National de Plati, gandit ca alternativa la MasterCard si Visa in Rusia, va deveni operational in aceasta luna. Sistemul a fost gandit ca sanctiune la adresa celor doi mari procesatori care au refuzat in aceasta primavara sa presteze servicii pentru bancile sactionate de SUA dupa anexarea peninsulei Crimeea.

Primele banci care vor beneficia de noul sistem vor fi cele sufocate de sanctiunile vestului, precum Alfa-Bank, Ural Bank of Reconstruction and Development, Gazprombank si Rosbank. 

Sistemul va deveni complet functional in primul trimestru al anului viitor, urmand ca toate tranzactiile facute cu carduri Visa si MasterCard sa fie procesate prin intermediul Sistemului National de Plati. Noua entitate va putea emite carduri proprii de anul viitor.

Razboiul economic dintre Rusia si Occident intra intr-o noua faza, cea pe platile interbancare, dupa ce cotatiile petrolului au fost folosite deja ca arma impotriva politicii lui Putin. Dobanda de politica monetara a fost urcata recent la 10,5% pentru a tempera speculatiile pe deprecierea rublei dupa scaderea pretului produselor energetice.

No comments:

Post a Comment