Monday, September 29, 2014

Garantiile financiare sunt folosite cel mai des pentru credite de capital de lucru

In primele opt luni ale anului 2014, FNGCIMM a acordat IMM-urilor circa 6.200 de garantii cu o valoare de peste 1,8 milioane lei, preponderent pentru capital de lucru (88%).
 
Din totalul numarului de garantii emise, 44% s-au indreptat catre IMM-uri din domeniul comertului, 22% au fost destinate sectorului sectorului serviciilor, 18% catre industrie, 10% in constructii si 7% in domeniul agriculturii. 

In functie de marimea companiilor, microintreprinderile si intreprinderile mici au atras fiecare cate 45% dintre garantiile acordate, restul indreptandu-se catre cele medii.
Garantia medie accesata s-a ridicat la 297.000 lei, in crestere cu 4,2% fata de perioada similara a lui 2013. Creditul mediu garantat de FNGCIMM s-a mentinut aproximativ constant in primele opt luni ale anului comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior, respectiv la jumatate de milion lei. 

Fondul gestioneaza in prezent, pe baza surselor sale proprii, un numar de circa 14.000 de contracte de garantare, in valoare de 3,4 miliarde lei, care sustin credite acordate IMM-urilor in valoare de 6 miliarde lei.

Prin noul Program Guvernamental de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, aprobat prin OUG nr. 92/2013,  FNGCIMM  a acordat in cele patru luni de functionare, un numar de 126 de garantii in valoare totala de aproximativ 20 milioane lei, pentru sustinerea accesarii unui volum de finantari de circa 51 milioane lei.

No comments:

Post a Comment