Thursday, September 11, 2014

Deflatia din august nu suna bine pentru deponenti

Preturile de consum au scazut cu 0,3% in august iar inflatia anuala a coborat sub 1% (0,8% intre august 2013 si august 2014). Este o veste proasta pentru cursul de schimb si pentru deponentii in lei.

Alimentele s-au ieftinit cu 0,9% fata de luna iulie, marfurile nealimentare cu 0,06%, in timp ce tarifele serviciilor au crescut cu 0,2%, arata INS. 

Cum obiectivul bancilor centrale este sa lupte cu inflatia, dar sa combata simultan viguros si deflatia (are impact negativ asupra stabilitatii financiare, numarul creditelor neperformante poate urca), efectele deflatiei din august si unei inflatii de sub 1% per total pentru ultimele 12 luni se pot vedea asupra cursului de schimb si ratelor de dobanda. 

Avand in vedere ca economia romaneasca se bazeaza mai mult pe importuri, cresterea cursului euro/leu poate fi un prim stimulent pentru impulsionarea inflatiei iar BNR ar putea permite o anumita depreciere a leului. Similar, politica reducerii dobanzii de politica monetara se poate relua, cu efecte neplacute pentru deponentii in lei deoarece bancile vor reduce la randul lor randamentele depozitelor la termen in lei.

No comments:

Post a Comment