Thursday, September 11, 2014

Decizie istorica a justitiei: Primul credit in franci elvetieni caruia i se recalculeaza cursul!

Tribunalul din Galati a decis, in premiera in Romania, ca unui client Volksbank sa i se converteasca creditul din franci elvetieni in lei, la cursul din momentul acordarii sale, plus o „prima” de 10%. 

Avand in vedere ca in 2007 cursul CHF/RON coborase sub 2 lei, debitorul in cauza urma sa suporte mult mai usor achitarea ratelor lunare daca imprumutul sau era mai vechi de 6 ani. In plus, instanta a decis si anularea comisionului de risc perceput de banca, apreciind ca abuziva aceasta clauza. 

Decizia justitiei in acest caz este cu atat mai interesanta cu cat in acest moment exista o initiativa parlamentara - un proiect de lege introdus de un deputat UDMR - ce asteapta sa inte in dezbaterile Camerei Deputatilor si care prevede ca debitorii ar putea rambursa anticipat sau refinanta creditele in valuta la cursul din momentul contractarii imprumutului.

Chiar daca in acest moment Volksbank a formulat o cerere de revizuire a deciziei iar aplicarea sa este suspendata, desfiintarea deciziei instantei este in practica o solutie mai putin intalnita, fiind justificata doar in situatiile in care se constata erori majore, cum de fi de exemplu atunci cand una dintre parti demonstreaza ca judecatorii au actionat cu partinire.

No comments:

Post a Comment