Thursday, July 31, 2014

Fondurile de pensii renunta la investitiile exagerate in titluri de stat

Fondurile de pensii private au continuat sa isi majoreze gradual detinerile de actiuni, in detrimentul titlurilor de stat si depozitelor bancare.

Datele publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiara arata ca ponderea investitiilor in actiuni a urcat la 18,1% in iunie 2014 fata de 14,5% in decembrie 2013, in cazul fondurilor de pensii obligatorii.

O tendinta similara s-a observat si in cazul fondurilor de pensii facultative, detinerile de actiuni avansand de la 19% la 21,3%, in primele 6 luni din 2014.

In parelel, investitiile sigure -  in titluri de stat si depozite bancare – si-au restrans ponderea in totalul portofoliului.

Prin aceasta schimbare, profilul de risc al fondurilor este adus la normalitate. In perioada anterioara, detinerile de titluri de stat depaseau pragul de 70% stabilit prin lege, astfel ca fondurile aveau o strategie exagerat de conservatoare. 

Ani la rand, autoritatea de supraveghere a permis acest derapaj de la prospect, printr-o derogare speciala, ce permitea administratorilor sa aloce mai multi bani in titluri de stat.

Ultima derogare a expirat la 30 iunie 2014, iar administratorii au la dispozitie 6 luni pentru a-si reduce ponderea detinerilor de titluri de stat in limita legala de 70% din activ.   

Conform datelor publicate de ASF, dintre fondurile de pe Pilonul II doar Alico mai avea detineri de titluri de stat mai mari de 70% la sfarsitul lui iunie 2014 (70,34%). In schimb, pe Pilonul III, toate fondurile respecta deja plafonul de 70% pentru detinerile de titluri de stat.

No comments:

Post a Comment