Saturday, July 12, 2014

Cum vor sa imbunatateasca IMM-urile relatia cu autoritatile statului?

IMM-urile propun o serie de solutii prin care sa imbunatateasca relatia acestora cu statul. Acestea se regasesc in Carta Alba a IMM-urilor, editia a XII-a, lansata de CNIPMMR.

Una dintre cele mai arzatoare propuneri a IMM-urilor o constituie imbunatateasca reglementariler privind executarea silita pentru debitele bugetare pentru a se evita provocarea falimentului unor afaceri aflate in dificultate, dar cu potential pentru viitor. Se doreste astfel deblocarea conturilor bancare ale IMM-urilor si crearea unui sistem de reesalonare a sumelor, prin retinerea de maximum 30% din veniturile lunare pana la stingerea sumelor restante. 

De asemenea, IMM-urile propun imbunatatirea legislatiei privind parteneriatul public-privat, prin reducerea plafoanelor stabilite de dispozitiile legale, pentru a le face operationale pentru intreprinzatorii din Romania, inclusiv pentru IMM-uri. 

Si imbunatatirea absorbtiei structurale ar avea un impact pozitiv asupra IMM-urilor, prin respectarea stricta a termenelor de finantare prevazute in contracte si finantarea in intregime de la bugetul statului a cheltuielilor efectuate. Acestea vor fi ulterior rambursate de Comisia Europeana, inclusiv garantarea creditelor bancare necesare cofinantarii beneficiarilor proiectelor finantate din fonduri structurale. 

Birocratia ar trebui simplificata


In ceea ce priveste simplificarea procedurilor administrative, se doreste reducerea cu cel putin 10% a numarului de autorizatii, avize, licente si permise solicitate agentilor economici. 

O alta propunere consta in reducerea cu minimum 25% a numarului de plati fiscale pentru intreprinzatori, in conditiile in care in Romania este cel mai ridicat din UE: de 3,11 ori mai mare decat media UE (Romania – 39 plati/an, media UE27 – 12,5 plati/an). Comparativ cu Suedia, care ocupa locul  cu doar 4 plati/ an, Romania efectueaza cu 9,75 mai multe plati.

Printre solicitarile IMM-urilor se mai numara:

-    diminuarea TVA de la 24% la 19%;
-    reducerea fiscalitatii asupra fortei de munca cu 5 pp.

No comments:

Post a Comment