Monday, June 23, 2014

Studiu: Jumatate dintre cei care au economisit bani in 2013 i-au pastrat in numerar

Aproximativ 50% dintre cei care au economisit bani in 2013 i-au pastrat in numerar, 26% in depozite la termen si 19% in conturi de economii, se arata intr-un studiu solicitat de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare.

Numerarul este perceput ca fiind un instrument sigur de economisire de catre cei cu un grad scazut de informare despre banci si de catre cei care nu au incredere in banci. 

Depozitele la termen sunt considerate o metoda sigura de economisire de catre persoanele care au incredere in banci (37%), stiu ca depozitele pot fi recuperate in caz de faliment (39%) sau stiu ca FGDB garanteaza depozitele (39%). 
Aproximativ 69% dintre cei care economisesc o fac din prudenta, insa principalele motive pentru care romanii nu economisesc le reprezinta veniturile mici si cresterea cheltuielilor curente. Astfel, mai putin de un sfert dintre respondenti au pus bani deoparte in ultimul an. Suma medie economisita lunar reprezinta in jur de 20% din venitul lunar. Pe de alta parte, 40% dintre respondenti au declarat ca nu vor economisi in 2014. 

Rezultatele provin din cel mai recent studiu al FGDB in randul populatiei bancarizate din Romania. Cercetarea de piata, ale carei date au fost colectate in perioada 31 ianuarie – 2 martie 2014. Sondajul de opinie a fost realizat de Mercury Research, la nivel national, grupul tinta constand din cetateni romani, din mediul urban si rural, care detin cel putin un instrument financiar-bancar.

No comments:

Post a Comment