Friday, June 13, 2014

Microintreprinderile pot lua credite cu garantie europeana gratuita

Microintreprinderile, inclusiv start-up-urile, pot obtine finantare cu garantie europeana gratuita in cadrul unui acord semnat intre Libra Internet Bank si Fondul European de Investitii. Dobanzile sunt cu 2,7 puncte procentuale sub cele din oferta standard pentru aceeasi categorie de clienti.

Acordul de garantare face parte din programul European Progress Microfinance ce are in vedere finantarea a peste 400 de microintreprinderi din Romania. Banca ofera raspunsul de finantare in maxim 10 zile.

Microintreprinderile care pot solicita o astfel de finantare trebuie sa aiba cel mult 9 angajati si cifra de afaceri anuala sub 2 milioane de euro. 

Creditele sunt garantate in proportie de 75% de catre Fondul European de Investitii (FEI), restul de 25% reprezentand riscul clientului, acoperit prin contract de fidejusiune. Garantia oferita de FEI nu presupune niciun cost pentru client, asa cum se intampla in cazul garantiilor acoperite de catre FNGCIMM sau FGCR.

“Este foarte important sa stiut ca ne adresam si start-up-urilor, intr-o perioada in care acestea nu prea mai obtin finantare usor. In plus, daca in oferta standard puteam oferi finantare doar cu ipoteca, in cadrul acestui program putem renunta la ipoteca”, potrivit lui Emil Bituleanu, presedintele Libra Bank.

Spre exemplu, un cabinet medical cu istoric de activitate se poate imprumuta la o rata de dobanda standard de 13%, iar un start-up - la 14,5%. Pe de alta parte, un credit agricol presupune o dobanda standard de 11%. In cadrul programului semnat cu FEI, rata dobanzii este cu 2,7 puncte procentuale mai mica fata de oferta standard. In plus, clientii mai platesc un comision de acordare intre 0,5% si 1%.

In prezent, creditele se adreseaza clientilor care activeaza in domenii precum medical, farmaceutic, juridic, notarial, agricol, avandu-se in vedere extinderea si pentru IT.

 “Dorim sa ajungem sa semnam cu partenerii nostri europeni si contracte de finantare, nu numai de garantare. Pana in prezent nu am gasit parteneri seriosi de finantare, insa odata cu acest acord suntem optimisti in acest sens”, a declarat Bituleanu.

No comments:

Post a Comment