Wednesday, November 5, 2014

Marea Britanie va limita comisioanele fondurilor de pensii

Autoritatile britanice sunt nemultumite de competitia slaba de pe piata pensiilor private si intentioneaza sa limiteze nivelul maxim al comisioanelor. Noile plafoane sunt chiar mai mici decat cele impuse la noi pentru Pilonul II.

Fondurile de pensii private percep comisioane mari in Marea Britanie, iar competitia este prea slaba pentru a forta reducerea costurilor.
 
In 2012, Marea Britanie a inceput introducerea in masa a pensiilor private pentru salariati, similar cu Pilonul II de la noi. In 2013, autoritatile au efectuat o prima evaluare si au constatat ca aceasta piata este una foarte slaba din punct de vedere al concurentei.
Daca la noi participantii isi pot alege singuri fondul de pensie, dar nu sunt interesati sau nu stiu ca trebuie sa faca aceasta alegere, in Marea Britanie, decizia o ia angajatorul. Acesta alege fondul de pensie pentru toti salariatii. 

Companiile nu sunt insa interesate sa aleaga un fond care sa fie cat mai performant pe termen lung, ci cauta mai degraba sa isi indeplinesca obligatiile legale, fata sa fie atente prea mult la detalii.

Situatia conduce la o competie slaba intre fonduri, astfel ca autoritatea pentru protectia consumatorilor de servicii financiare (Financial Conduct Authority – FCA) propune ca din 2015 sa fie introduse plafoane pentru comisioane.
 
Nivelul maxim propus al comisionului de administrare este de 0,75% pe an din active. In cazul in care administratorul practica si un comision din contributie, acest prag devine si mai mic. La un comision din contributie de 2,5%, comisionul din activ nu poate depasi 0,4% pe an.

La noi, legea impune un comision maxim de 0,6% din activ si un comision din contributie de 2,5% la Pilonul II, pragurile fiind mai mari decat cele propuse in Marea Britanie.
 
Ar fi util daca autoritatile ar reevalua aceste praguri, avand in vedere ca si la noi competitia este aproape inexistenta. Toti administratorii au stabilit comisioanele la nivelul maxim, fara ca in cei 6 ani de existenta a pensiilor private obligatorii sa aiba loc vreo schimbare. In acest conditii, doar statul poate forta reducerea costurilor!

No comments:

Post a Comment