Saturday, November 29, 2014

Isarescu: Razboiul dintre clienti si banci trebuie incheiat

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu, autorul declaratiei de mai sus, este de parere ca bancile trebuie sa inteleaga ca nu pot trai numai din comisioane si ca ar trebui sa se uite mai atent in oganda companiilor pentru a le credita.

Prezent la conferinta anuala a Asociatiei Analistilor Financiari Bancari din Romania, Isarescu a subliniat ca sistemul bancar trebuie ajutat sa se apropie de clienti, iar lipsa de apetit a bancilor pentru creditare se poate explica si prin amplul proces de restructurare in care acestea sunt implicate in prezent.

Guvernatorul BNR a tinut sa faca precizari legate si de cursul de schimb, subliniind ca acesta nu este “cursul BNR”, ci o medie a 10 cursuri valutare cu care bancile opereaza in piata. 

“Romanii ar trebui sa se uite mai mult la dobanda decat la cursul de schimb, ca daca s-ar misca euro/leu cum se misca euro/dolar s-ar sparge televizoarele” a spus Isarescu.
Sa nu uitam insa ca atentia de care se bucura cursul de schimb se datoreaza structurii economiei, ponderii mari a importurilor, modului de tarifare a anumitor servicii (vezi telecom) si feliei majoritare pe care o reprezinta creditele in valuta raportat la totalul imprumuturilor. 

Daca autoritatile, inclusiv BNR,  n-ar fi permis aceste anomalii, poate ca romanii ar privi mai atent la dobanda decat la cotatiile valutare.

No comments:

Post a Comment