Wednesday, November 26, 2014

E momentul sa pariem pe cresterea pretului petrolului?

Stirea zilei este ca pretul petrolului “ar putea ajunge la 60 de dolari pe baril daca membrii OPEC nu vor reduce semnificativ productia”, dupa cum considera mai multi manageri de fonduri de investitii citati de Bloomberg. Este momentul pentru o pozitie contrara?

Perceptiile publicului despre o anumita chestiune se schimba repede, in functie de context si modul in care este alimentat cu informatie de catre media. In 2008, cand petrolul se apropia de 150 de dolari, putine voci mai indrazneau sa afirme ca nu va atinge curand 200. Era vorba de imputinarea resurselor, cererea din China, peek oil, etc. Ei bine, pana la finalul anului respectiv scazuse sub 40, pe fondul acutizarii crizei financiare. Unde era cererea mereu in crestere? Explicatia analistilor care vedeau cotatiile in stratosfera a fost ca si cererea se va ajusta daca tot e criza. 
Iar acum avem iarasi petrol ieftin, sub 80 dolari/baril. Motivele? Oficial, petrolul de sist extras de SUA i-au redus dependenta de importuri si s-a redus si cererea la nivel global, plus efectele unei recesiuni mai prelungite din Europa. Ce a determinat Arabia Saudita sa isi dinamiteze incasarile mentinand productia in loc sa o scada si asistand senina la declinul cotatiilor? De ce OPEC n-a decis inca o scadere a productiei? Ramane de vazut ce decizii se vor lua saptamana viitoare, la reuniunea OPEC de la Viena. 

Unii par insa decisi sa mizeze pe un petrol ieftin pe termen lung. Thomas Friedman, editorialist la New York Times, este de parere ca asistam la "un razboi mondial al petrolului, intre Statele Unite si Arabia Saudita pe de o parte si Rusia si Iran pe de alta parte". Cea mai inteleapta decizie in acest context ar fi sa lasam pretul sa isi urmeze cursa lui si sa luam pozitii (cumparare de actiuni la companiile care dispun de rezerve-atentie, nu prea e cazul Petrom, ci vorbim de giganti precum Exxon, Shell, etc) cand trendul da semne de inversare. Pana la urma e totusi o resursa epuizabila, indiferent ce crede geopolitica.

No comments:

Post a Comment