Wednesday, November 26, 2014

ASF anunta reducerea cotelor aplicate fondurilor de investitii si a pensiilor private

Consiliul ASF a aprobat un regulament care prevede reduceri semnificative de comisioane sau tarife aplicate in piata de capital si in sectorul fondurilor de pensii incapand cu ianuarie 2015. Impactul financiar anual al actualelor modificari de cote, comisioane si tarife este estimat la 10 milioane de lei. 

Potrivit noului regulament, cota aferenta sectorului de pensii se va reduce de la 0,38% din valoarea contributiilor brute incasate de fond la 0,3%. De asemenea, cota lunara din valoarea activului net al fondului de pensii administrat privat va scadea de la 0,008% pana la nivelul de 0,0078%.

Printre scaderi se regaseste si cota aferenta activului net al fondurilor de investitii, care va cunoaste o diminuare de la 0,1% pe an (echivalent lunar 0,008333%) la 0,0078% lunar.


Tariful pe piata de capital aferent contractelor cu instrumente financiare derivate se va reduce de la 0,08 lei la 0,03 lei pe contract, iar cel aferent market makerilor va scadea de la 0,04 lei la 0,01 lei pe contract.

“Autoritatea de Supraveghere Financiara isi exprima convingerea ca prin aceste modificari, dar si prin alte masuri luate recent (Proiectul STEAM si masurile adoptate pentru eliminarea obstacolelor identificate in documentul “8 bariere sistemice in dezvoltarea pietei de capital”), accesul pe piata de capital din Romania va fi mai u?or, iar piata financiara non-bancara din Romania isi va consolida dezvoltarea sustenabila prin reglementari inteligente si favorabile investitorilor”, se arata in comunicatul de presa al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).

No comments:

Post a Comment