Tuesday, November 11, 2014

Cresterea zonei euro nu se poate baza doar pe Germania

Cresterea economica din zona euro ramane foarte slaba si este putin probabil ca Germania sa intervina pentru a impulsiona economia, explica expertii PwC  in ultimul raport lunar Global Economy Watch. 

In urma crizei financiare, zona euro s-a bazat pe Germania pentru accelerarea ratei de crestere, insa in absenta revigorarii economiilor Frantei si Italiei - precum si a economiilor periferice din zona euro - dependenta excesiva de evolutia economiei germane devine problematica. 

Aceasta deoarece in pofida ratelor de crestere ridicate din ultimii ani din Germania, zona euro nu a reusit sa treaca din 2011 peste pragul de crestere economica anuala de 1%, ceea ce face ca nivelul PIB sa ramana sub nivelul atins inainte de criza financiara. 
In plus, Germania a incetinit la randul sau in ultima perioada si se confrunta cu provocari pe termen scurt (criza din Ucraina ) si pe termen lung (din punct de vedere demografic si economic), provocari ce ar putea sa ii reduca rata de crestere potentiala din 2020. 

Potrivit estimarilor PwC, Zona Euro nu va ajunge la nivelul PIB-ului real de dinainte de criza decat in 2016. Germania si Franta au depasit deja PIB-ul anterior crizei, insa in cazul Italiei, la ritmul actual de crestere acest lucru nu se va intampla pana in 2023.

No comments:

Post a Comment